Н.Пр. Марси Рийс: Ще вземем предвид нуждите на всеки от НАТО, ако отправи искане

Политика

12-04-2014, 11:30

Автор:

БНР, Интервю на Никола Миладинов с Н.Пр. Марси Рийс

Всичко от Автора

Още по Темата:

Натовски кораби в Черно море

Генералният секретар на НАТО Расмусен получи две важни български отличия

Може ли България да брани източната граница на НАТО?

Генералният секретар на НАТО пристига в България

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен пристига у нас

Обама: САЩ и ЕС трябва да се подготвят за нови санкции на Русия

САЩ заплаши Русия с още санкции

Ще сближи ли Украйна САЩ и ЕС?

САЩ засилват военното присъствие в Черно море

Украйна ще реагира твърдо на масовите безредици

ЕС очаква Русия и Украйна да спазват задълженията си по доставките и транзита на газ

Марси Рийс: Варненският съд доказва върховенството на закона

Роми, корупция и шистов газ – приоритетите на Марси Райс

Марси Райс става посланик на САЩ у нас, отзовават Уорлик

Окупацията на Крим е незаконна и неприемлива

В отговор предприехме редица мерки. Всяко следващо нагнетяване на напрежението или военни действия също ще предизвикат ответна реакция. Това заяви в предаването „Събота 150“ на БНР американският посланик у нас Н.Пр. Марси Рийс. По думите й винаги има последствия от една международна изолация.

Ние наистина се стремим към дипломатическо решение на тази криза. Няма съмнение, че всички искат това. Бихме желали руските войски да се изтеглят от Крим, да има деескалация на напрежението. Бихме искали да видим как украинците сами градят бъдещето си, без заплахи на тяхната граница и без вътрешни хора, които разпалват напрежение и трудности.

Заплахата от тежки икономически санкции не е блъф, категорична е Рийс. По думите й досегашният успех се дължи на единната позиция на международната общност.

Основните въпроси в кризата до момента бяха свързани с реакцията на международната общност относно референдума в Крим и суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Тук всичките ни позиции се припокриват с тази на България. Колкото до санкциите – досега имахме един кръг от санкции и много се обсъжда какво би станало, ако кризата се задълбочи. Мисля, че е важно да държим тази възможност отворена, защото шансът за постигане на добро дипломатическо решение зависи от твърдостта и единството на международната общност. Трябва да има дискусии за санкциите, за споделената отговорност за тяхното прилагане и затова как да ги приложим интелигентно. Каквото и да правим, то трябва да уязви Русия, а не вас. /…/ По тези въпроси позиция заема международната общност. Това е най-добрият начин да се стигне до решаване на кризата. Никога не се радвам, когато чета антиамерикански изказвания във вестника или когато ги видя по телевизията, но така стоят нещата. Стараем се по най-добрия начин да защитим нашата гледна точка. Това е част от международната дискусия по темата. Където и да възникне кризисна ситуация, винаги има такива дискусии, преди хората да вземат решение.

Енергийното разнообразие е много важно за България. Нейната газова зависимост не е добра за страната. До неотдавна САЩ също бяха голям вносител на нефт и газ, но наскоро методът на хидравличното разбиване промени значително енергийния пазар в САЩ. Сега ние сами добиваме повече газ отколкото преди. Надявам се, че ще успеем да решим кризата без да прибягваме до нов кръг санкции, но ако все пак се наложи да решим за такива санкции, трябва внимателно да преценим по какъв начин да го правим.

На въпрос дали САЩ могат да предоставят военна помощ на България, ако това бъде поискано от правителството, Н.Пр. Марси Рийс обясни: Нашата подкрепа за партньорите ни в Алианса е абсолютно непоколебима. Ще вземем предвид нуждите на всеки от нашите партньори в Алианса, ако отправи искане. Това е смисълът на членството в НАТО.

Запитана дали има такава нужда от подкрепа в България към днешна дата, тя отговори: Върховният главнокомандващ на съюзническите въоръжени сили беше помолен от НАТО да направи такава преценка и това ще стане. Това е правилният начин за Алианса да определи собствените си нужди от подготовка, военни учения и т.н.

Източник: БНР