Генералният секретар на НАТО Расмусен получи две важни български отличия

Кризата в Украйна, въоръжението на Българската армия и сигурността на региона бяха основните теми в разговорите му с президента

НАТО не обсъжда военни действия в Украйна, но е фокусирана върху ефективната защита на всички съюзници, заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който е на посещение у нас.

Кризата в Украйна, въоръжението на Българската армия, сигурността на региона бяха основните теми в разговорите му с президента, премиера, и министрите на отбраната и външните работи.

Правилният път за изход от кризата в Украйна е диалогът и намиране на решение по политически и дипломатически път, подчерта генералният секретар на НАТО. Според него първата стъпка трябва да направи Русия като изтегли войските си от границата с Украйна, което ще допринесе за намаляване на напрежението.

“Не обсъждаме военни опции, но, разбира се, НАТО е фокусирана върху осигуряване на ефективната защита и закрила на всички наши съюзници. И ще предприемем всички необходими стъпки, за да сме сигурни, че тази колективна отбрана е ефективна”, каза генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

В момента НАТО обсъжда как да засили допълнително колективната отбрана, каза Расмусен в отговор на въпрос ще се увеличи ли присътивето на НАТО у нас.

Той отбеляза и че вече е увеличено въздушното военното присъствие над балтийските страни, Румъния и Полша, както и военноморското в Черно море.

“Но трябва да предприемем допълнителни стъпки и въз основа на препоръките от нашите военни власти ще обсъждаме това в близките дни и седмици. И тези съображения може да включат осъвременяване, актуализация на нашите отбранителни планове, разширени маневри и също така съответни дислокации на въоръжени сили”, открои Расмусен.

Президентът Плевнелиев заяви, че трябва да се преодолее тенденцията на постоянно намаляване на бюджетите за отбрана в България и призова за определянето му на 1.5 % от БВП.

С генералния секретар на НАТО са обсъдили възможността по-богатите страни в Алианса да предоставят включително и използнвана военна техника на държавите с по-ограничени възможности.

“За нашите въоръжени сили е очевидна нуждата от технологична промяна и модернизация. За нас е важно да диверсифицираме както доставчиците на газ, така и доставчиците на въоръжение и бойна техника за нашата армия. Това е важно и от гледна точка повишаване на нашата оперативна съвместимост с Алианса. Аз бих се радвал при следващи покупки на въоръжение за Българската армия да видим диверсификацията като основен критерий”, каза президентът Плевнелиев.

Премиерът Пламен Орешарски е отбелязал в разговora си с генералния секретар на НАТО, че е необходимо е да се подобри структурата на разходите за отбрана в България. Според него делът за модернизация е малък, но е отбелязал, че се търсят вътрешни резерви.

Външният министър Кристиан Вигенин изразил през Расмусен надежда за успокояване на кризата в Украйна.

Генералният секретар на НАТО получи и две важни български отличия. За приноса му в утвърждаване на мира и сигурността и за утвърждаването на НАТО като най-силния съюз за колективна отбрана в света.

Росен Плевнелиев го награди с орден “Стара планина”- първа степен, а военният министър Ангел Найденов с почетния знак на министерството на отбраната “Свети Георги”.

Шефът на Атлантическия клуб Соломон Паси не пропусна възможностtа да си напрaви “селфи” с генералния секретар на НАТО, към тях се присъедини и президентът.