Марси Райс става посланик на САЩ у нас, отзовават Уорлик

Новините

26-05-2012, 10:03

Снимка:

АРХИВ © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Очаква се Райс да замени Джеймс Уорлик, който напуска страната преди изтичането на 3-годишния му мандат

Марси Райс ще бъде новият посланик на САЩ в България.

Президентът Барак Обама вече е обявил намерението си да я номинира, гласи съобщение на публикувано в сайта на Белия дом.

Очаква се Райс да замени Джеймс Уорлик, който напуска страната преди изтичането на 3-годишния му мандат. Още в началото на април се появи информация от дипломатически източници, че Уорлик ше бъде отзован заради  проблемите на американската компания "Шеврон" в проучването за наличие на шистов газ в страната ни и неуспешните опити на посланика да убеди българското общество в безопасността на технологията. Дипломатът обаче отрече информацията.

В момента Райс е на ръководна длъжност в Бюрото за контрол на въоръженията на Държавния департамент. От 2008 до 2009 г. е била главен помощник-заместник държавен секретар по европейските и евроазиатските въпроси.

Работила е в американското посолство в Багдад (2007-2008), била е посланик на САЩ в Албания (2004-2007), ръководител на мисията в Бюрото на САЩ в Прищина, Косово (2003-2004), заемала е и други постове в Лондон, Турция, Доминиканската република.