Генералният секретар на НАТО пристига в България

Андерс Фог Расмусен ще посети София, за да обсъди украинската криза с президента Росен Плевнелиев и представители на правителството

Стъпки и мнения за ситуацията в Украйна ще бъдат в основата на разговорите с българските политици.

Външният министър Кристиан Вигенин ще представи виждането на България. Вигенин обясни, че икономическите санкции едва ли ще бъдат тема на разговорите му с генералния секретар, защото засягат преди всичко ЕС. Посещението на Расмусен се осъществява в края на мандата му като председател на НАТО, но обтегнатите отношения между ЕС и Русия, заради Украйна, поставят и редица въпроси, свързани с евентуалната роля на България, като морски съсед на Русия. НАТО призова Русия да се придържа към сключените споразумения за сътрудничество. И поиска да изтегли войските си от руско-украинската граница.

Една от важните срещи на Расмусен ще е с министъра на отбраната Ангел Найденов. Заради кризата, постоянният призив на НАТО за увеличаване на военните бюджети вече има друг смисъл. А преди срещата на политически представители на Алианса на 15 април, ще се търси и подкрепа за предложените допълнителни военни мерки, сред които е съкращаване на времето за отговор от силите на НАТО в случай на криза. Алиансът вече оповести намеренията за преразглеждане на отбранителните планове на страните - членки и укрепването на капацитета им в области като разузнаването, противоракетната отбрана и въздушния транспорт.

След срещата с президента Росен Плевнелиев, генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен ще бъде удостоен с и с орден „Стара планина”.