Натовски кораби в Черно море

Новините

11-04-2014, 06:43

Снимка:

© Varnautre.bg | Street Man

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Франция праща разузнавач и ескадрен миноносец, US разрушителят премина Босфора

На фона на изострящата се криза в Украйна в акваторията на Черно море се отправят и френски кораби.
Единият от тях е разузнавателният "Дюпюи-де-Лом", съобщават местните медии, които в четвъртък пуснаха видео на преминаването му през турските проливи. В момента той се намира в Мраморно море на път за Истанбул. Дългият 100 м кораб, чиято водоизместимост е 3600 т, е предназначен за водене на радиоелектронно разузнаване в интерес на френското военно разузнаване и НАТО. Въоръжението му включва 2 навигационни релейни станции, станции на спътниковите системи за връзка "Сиракуза" и "Инмарсат", станция за предупреждение от радиолокационно облъчване и идентифициране на РЛС, комплекси за радио и радиотехническо разузнаване. Екипажът му е съставен от 30 моряци, включително 8 офицери от ВМС на Франция. Планира се той да остане в акваторията на Черно море до 30 април. След него - на 14 април, ще пристигне и френският ескадрен миноносец "Дюплекс". Той ще остане там до 1 май.
Турските медии съобщават, че преди френския разузнавателен кораб в Черно море вече е и американският ескадрен миноносец "Доналд Кук", който вчера се очакваше да премине през Босфора. Той е оборудван със система за противоракетна отбрана "Иджис" и крилати ракети "Томахоук". Корабът ще остане в Черно море до 24 април, където ще посети пристанища и ще проведе учения със съюзници от НАТО.
В същото време Естония побърза да заяви готовност да приеме изтребители на НАТО за 8 месеца. "Това, че през май в Естония ще пристигнат четири датски изтребителя на НАТО, е добра новина. Това ще намали съблазънта да се провери здравината на границите и сигурността на страната ни", заяви естонският министър на отбраната Свен Миксер, цитиран от "Интерфакс".