Ще сближи ли Украйна САЩ и ЕС?

Кризата в Украйна ще засили евроинтеграцията и трансатлантическите връзки, смята новият посланик на Щатите в Съюза

Кризата в Украйна ще засили евроинтеграцията и трансатлантическите връзки - това мнение изрази Антъни Гарднър, новият посланик на САЩ в Европейския съюз, цитиран от АФП. Това предаде Нова ТВ.

Заради анексирането на Крим Брюксел въведе санкдции срещу Русия и подписа политическата част от споразумението за асоцииране с Киев. В коментар на тези стъпки дипломатът заяви, че е впечатлен от бързото приемане на обща позиция въпреки различните мнения между 28-те страни членки.

Гарднър изтъкна още последиците от кризата за енергийната сигурност на Европа и потвърдената роля на Северноатлантическия алианс. „Трябва да гледаме сериозно на енергийната сигурност”, заяви той, отбелязвайки, че все пак не е необходимо включването на енергетиката в подготвяното споразумение за свободна търговия между САЩ и ЕС. В Европа намекнаха, че това ще улесни износа на американски шистов газ към Стария континент.

Антъни Гарднър обърна внимание и на необходимостта европейските държави в НАТО да не намаляват военните си разходи, за което призова президентът Барак Обама по време на визитата си в Брюксел и което ще бъде една от основните задачи на новия генерален секретар на Алианса Йенс Столтенберг, веднага щом заеме поста си през октомври.