ЕС очаква Русия и Украйна да спазват задълженията си по доставките и транзита на газ

Вчерашното писмо на президента Путин за възможно спиране на доставките за Европа не е получено в европейските институции

Еврокомисията очаква Русия и Украйна да спазват задълженията си по доставките и преноса на газ. Това заяви в Брюксел говорителката на еврокомисаря Йотингер, предаде БНТ. Говорителката уточни, че вчерашното писмо на президента Путин за възможно спиране на доставките за Европа не е получено в европейските институции.

Руският президент днес каза че Москва гарантира изпълнението на газовите си задължения към европейските страни, но определи ситуацията с неплащането на Украйна като абсолютно нетърпима.

В хранилищата на евросъюза има 37 милиарда кубически метра газ, има и механизъм за извънредна ситуация, успокои говорителката на еврокомисаря по енергетика.

Сабине Бергер говорител на ЕК: В момента газовите доставки от Русия за евросъюза са нормални и стабилни. Очакваме Русия да спазва ангажиментите си по доставките, а Украйна по транзита.

Еврокомисията припомниха още, че евросъюзът е добър клиент, купува 70 на сто от руския износ и осигурява половината от постъпленията в руския бюджет. На заседание на руския Съвет за сигурност Путин днес коментира, че Русия не желае да спира газа на Европа, но проблемът е Украйна, която не е плащала дори по възможно най-ниските цени в сила от началото на годината.

"От 540 милиона долара не е платен нито един долар, нито една рубла. Въобще нищо. Нула. Това е обсолютно нетърпимо положение.

Русия не може едностранно да издържа такъв товар и затова се е обърнала към европейските партньори да се търси решение и Украйна да избегне дефолт", каза Путин и допълни, че раздаването на пирожки на майдана не стига.

На обвинението на Държавния департамент, че Русия използва газа като инструмент за принуда, коментира, че не е хубаво да се четат чужди писма. Писмото му от вчера е изпратено на лидерите на 18 европейски страни, пет от тях не са членки на евросъюза.