Понижаването на кредитния рейтинг на държавата ще се отрази и на Столична община

Фандъкова: "Очаквам скоро да бъде променен и кредитният рейтинг на Столичната община, независимо от стабилното финансово състояние на общината”

Аз съм изключително притеснена от понижаване на кредитния рейтинг на държавата, защото държавата и общините са като скачени съдове. Няма как това понижение да не се отрази и на нас. Това каза за Агенция „Фокус” кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Фандъкова заяви, че през най-тежките години на финансовата и икономическа криза, Столична община не само е защитила кредитния си рейтинг, но и го е подобрила, благодарение на балансиран подход на строга финансова дисциплина и работа за приличане на безвъзмездни европейски средства. Фандъкова посочи, че за съжаление, кредитния рейтинг на общината е зависим от този на държавата. Затова аз очаквам скоро да бъде променен и кредитният рейтинг на Столичната община, независимо от стабилното финансово състояние на общината”, подчерта Фандъкова.

Фандъкова заяви, че не само в Столична община, но и в цялата държава, понижаването на кредитния рейтинг ще доведе до оскъпяване на бъдещето финансиране, на бъдещите планове на общината и на общинските търговски дружества. Тя коментира, че тази новина не я е изненадала, тъй като липсата на финансова дисциплина, разумни разходи и стабилност водят само до това. „Финансовата стабилност е в основата на всички политики и това трябва да е ясно на абсолютно на всички. Изключено е да се прави каквато и да е било политика, още повече социална политика без финансова и политическа стабилност. Другото е популизъм”, каза Йорданка Фандъкова.

Заместник-кметът по финанси на Столична община Дончо Барбалов коментира пред Агенция „Фокус”, че също очаква понижения кредитен рейтинг на страната да се отрази на общината. Той даде за пример, че през последните години финансовото състояние на общината бележи значително подобряване, както и много добро изпълнение на приходната част на бюджета през 2014 година. „Към края на месец май приходите достигат 247.5 млн.лв., което е 46.8% от годишния план и с 14.7 млн. лв. повече от същия период на 2013 г. Признание за добрата работа на общината беше и увеличението на рейтинга на общината в края на 2011 г. - в период, в който рейтингът на много градове в Европа беше понижаван. Като се отчита, че рейтингът на Столична община е равен на този на страната, може да очакваме намаление на рейтинга на общината, както и на други институции на базата на негативната оценка за страната, посочи заместник-кметът Дончо Барбалов.

Според икономистът Калоян Стайков обаче, понижения кредитен рейтинг няма пряка връзка с общините, а става въпрос за кредитния рейтинг на държавния дълг, не толкова общинския. Ако се има предвид, че държавният дълг се разглежда като по-безрисков в сравнение с общинския, наистина това ще има влияние по отношение на финансирането на общините, но само дотам”, посочи той. По думите му, оценката на „Стандарт енд Пуурс” съвпада с това, което е публикувал вчера Международният валутен фонд като становище, че при публичните финанси има сериозни трудности и проблеми, които не се адресират.

„Когато кредитните агенции почват да свалят кредитния рейтинг за една държава, много бързо тя се засилва по нанадолнището и става Гърция преди години” – коментира от Вашингтон лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с понижения кредитен рейтинг на страната. Напомням само, че във времето на най-тежката финансова и икономическа криза в света на България и на София се вдигаха кредитните рейтинги. Това са показатели, които са много видни и показват огромната разлика между управлението на ГЕРБ и на тройните коалиции досега”, заяви Борисов.