Свалиха кредитния рейтинг на България

Новините

14-06-2014, 07:50

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Причина са липсата на структурни реформи, корупцията, лошото правораздаване и демографската криза.

Седмици преди България да емитира 1,5 млрд. евро на международните пазари кредитната агенция “Стандарт енд Пуърс” за пръв път от началото на финансовата криза насам намали кредитния рейтинг на България. От ВВВ дългосрочният рейтинг на страната в родна и чужда валута се сваля с една степен и вече е ВВВ-, а краткосрочният от А-2 пада на А-3, като перспективата остава стабилна.
Финансовият министър Петър Чобанов коментира, че основна причина за решението е политическата нестабилност. Но от съобщението на кредитната агенция става ясно, че по-скоро причината е друга - липсата на структурни реформи, корупцията, лошото правораздаване и демографската криза.
Фактор са и огромните дългове на държавните енергийни компании и железниците, които могат да влошат състоянието на фиска. “Стандарт енд Пуърс” не вижда устойчиво възстановяване на потребителското търсене. Като проблеми от агенцията изтъкват още слабия ръст на кредитирането и нивото на лошите кредити от над 17%, което според тях е високо.
От агенцията посочват, че могат допълнително да намалят рейтинга на страната, ако дълговете в енергетиката и БДЖ станат държавни, ако продължи износът на капитали или пък се влоши политическата ситуация, така че да бягат инвеститори. Ако правителството започне реформи и покачи потенциала за растеж, рейтингът може и да бъде повишен.
От кризата през 90-те години насам “Стандарт енд Пуърс” е свалял рейтинга на България само веднъж - в разгара на финансовата криза през 2008 г. Въпреки че се очакваше и “Мудис” да излезе с решение за рейтинга на страната на 6 юни, това не се случи.
Финансовият министър Петър Чобанов коментира, че агенцията не е отчела рестартирането на икономиката.