Потвърдиха кредитния рейтинг на София

Оценката на Общината е ВВВ с негативна тенденция

Агенцията за кредитен рейтинг „Стандарт енд Пуърс“ потвърди оценката на Столичната община. Тя е ВВВ с негативна тенденция, изравнена с държавната. Информацията съобщи заместник-кметът по финансите Дончо Барбалов, предава „Фокус“.

Агенцията няма практиката да дава по-висок рейтинг на столицата от този на страната В потвърждаващата информация се обръща внимание, че общината има много добра ликвидност, добра гъвкавост на бюджета и добра автономия за управление на собствените приходи. Това стана ясно от думите на зам.-кмета.

София има стратегическа позиция като административен, финансов и икономически център, както и сравнително висок БВП на глава от населението. Това става ясно още от информацията на агенцията за кредитен рейтинг. По този повод зам.-кметът обясни: Очаква се той (БВП – бел.ред.) да се повиши с 1,8% на годишна база. Отчита се, че имаме добро обслужване на заемите. Те оценяват, че годишните плащания спрямо собствените приходи, ще бъдат в размер на около 6 - 7%. Законовият праг е 15 %, така че сме далеч от него“.