Варна и Каварна с най-висок кредитен рейтинг

Мисия Варна

09-08-2011, 22:57

Снимка:

© ЯСЕН ЯСТРЕБОВСКИ

Автор:

РОСИЦА ПЕНКОВА

Всичко от Автора

Общината е финансово стабилна за генериране на собствени приходи, има слаба зависимост от централния бюджет и от измененията в икономическата среда

Варна и Каварна са градовете с най-висок кредитен рейтинг в България.

Това стана факт след като днес и на морската столица беше присъден рейтинг А-, който българската столицата на рока има от юли миналата година. Новината беше съобщена от изпълнителния директор на Българска агенция за кредитен рейтинг Христо Михайловски. Според него обаче Каварна заслужила престижната финансова оценка в период, когато цените на имотите били високи и това вдигало паричните бюджетните параметри на някои общини.

За сравнение рейтингът на Бургас е BBB+, а на столицата "BB+" с положителна перспектива, присъден обаче от международната агенция  „Стандарт енд пуърс“, която досега оценяваше и Варненската община. „От година и половина чакаме нов рейтинг от  „Стандарт енд пуърс““. Така шефката на финансовата дирекция в община Варна г-жа Стефка Господинова мотивира решението на администрацията да потърси услугите на Българска агенция за кредитен рейтинг. Последната оценка за платежоспособността на варненската хазна е от 2008-ма година, когато „Стандарт енд пуърс“ потвърди присъдения година по-рано ”ВВ плюс – стабилна перспектива”.

Стефка Господинова отказа да назове сумата, която общината е платила за новия кредитен рейтинг, подготвен месец след като без кандидати остана търга за банков „заем за финансиране на инвестиционни обекти на територията на Община Варна“.

Според обясненията на Михайловски заветното А- означава, че общината е финансово стабилна за генериране на собствени приходи, има слаба зависимост от централния бюджет и от измененията в икономическата среда. Повод за оптимизъм било нарастването на дела на приходи от данъци, както и добрата им събираемост.

Според анализа на агенцията през следващите 2 години община Варна спокойно може да изтегли и нови кредити в размер на 30 млн. лева и да ги изплаща с лекота, каза още Михайловски. В момента вноските по досегашните задължения (около 90 милиона лева с лихвите) са около 11% от сбора на собствените приходи с общата изравняваща субсидия при заложен в закона таван от 15%.

„Рейтингът щеше д има значение, ако беше присъден от някоя от трите световнопризнати агенции - „Фич“, „Мудис“, „Стандарт енд пауърс“. Не вярвам на този анализ“, коментира за ВарнаУтре.бг бившият финансист на общината Димо Стоев, който наскоро оповести свои сметки за състоянието на общинската хазна, според които тя била във финансов колапс.