Фандъкова засилва полицейското присъствие при Женския пазар

В момента там тече ремонт на стойност 8,2 милиона лева

Засилване на полицейското присъствие в района на Женския пазар поиска столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Днес тя инспектира ремонта на пазара, който в момента тече и трябва да завърши през август. Реконструира се участъкът между улиците "Кирил и Методий" и "Екзарх Йосиф". Проектът е на стойност 8,2 млн. лева, като средствата са осигурени по инициатива "Джесика".

"Това е първият осъществен проект за София заедно Фонда за устойчиво градско развитие на София", подчерта при инспекцията Фандъкова.

По думите й след ремонтните дейности обликът на Женския пазар ще се промени изцяло - от непривлекателно, мястото ще се превърне в "в интересно градско пространство за пазар и култура".

"Проектът за реконструкцията е обсъждан многократно с гражданите, с инициативния комитет. Това е граждански проект и участието на гражданите е съществено", заяви кметът на Столична община.

На инспектирането присъстваха още зам.-кметът Мария Бояджийска, кметът на района Савина Савова, председателят на Съвета на директорите Маргарита Александрова и директорът на "Пазари Възраждане" Николай Георгиев.

Според Фандъкова най-трудната част от реконструкцията е била подземната инфраструктура. "Това, което е пилотно за цяла София, е поставянето на подземните контейнери за отпадъци. Малките контейнери са с педал за отваряне, така, че може без да си цапат ръцете хората да могат да си изхвърлят отпадъците", заяви тя, цитирана от БНР.

След това добавии: "Тук се поставят и камери за видеонаблюдение. Поискала съм и съм разговаряла и с главния секретар на МВР да се засили полицейското присъствие в района".

Подземните контейнери са общо 16 - 12 с обем от 1 кубик и 4 от 3 кубика. Предвидено е те да бъдат обозначени с надписи на български и на английски език.

До края на годината във всички райони на София трябва да има съдове за разделно събиране на отпадъците. За първите три месеца на 2014г. около 1500 тона са събрани разделно отпадъци, което е с 44 тона повече от миналата година. В това количество са и 125 тона отпадъци от пилотните райони „Овча купел” и „Кремиковци”.

Извършена е цялостна подмяна на ВиК мрежата, като беше една от най-старите канализационни мрежи от 40-те години на миналия век, обслужвала не само пазара, но и целия квартал наоколо. Извършена е и подмяна на електрическите мрежи и е изградено ново улично осветление, допълни Йорданка Фандъкова.

По проекта за ремонт на Женския пазар се изпълнява подмяна на настилките, изграждане на 90 нови търговски обекта, общо 7 сгради, както и галерия, заведение за хранене, кафене. Ще се изграждат детска площадка и градини с озеленяване, като зони за отдих с пейки и чешми.