Кралев: Спортът трябва да е достъпен за всички

Масовият спорт и занапред ще бъде основен акцент в политиката на ГЕРБ

"Трябва да направим спорта достъпен за всички. Съоръженията трябва да бъдат адаптирани за хора с увреждания, а не да се създават отделни обекти за тази цел." Това заяви министърът на младежта и спорта от кабинета "Борисов 2" и кандидат за народен представител от варненската листа на ПП ГЕРБ Красен Кралев. Заедно с кандидатите за народни представители Николай Малев и Веселин Цонев те посетиха тренировка на отбора по баскетбол в инвалидни колички Никея Варна. Един от основателите на клуба, Георги Колев, също е част от листата на ГЕРБ Варна. След тренировката кандидатите за народни представители обсъдиха с присъстващите политиката на ГЕРБ за развитието на спорта за хора с увреждания.

"Спортът като средство за интеграция на хората с увреждания и осигуряването на достъпни спортни съоръжения за тях, ще са сред основните акценти в програмата на ГЕРБ през следващите години", увери Кралев.
"Ние разглеждаме спорта като средство за социално включване и социална интеграция. До 2014 г. бяха финансирани единствено трите многоспортови организации, които развиват спорт за хора с увреждания – Българската параолмипийска асоциация, Спортната федерация на глухите и федарията за хора със зрителни увреждания. В резултат на нашата работа и нашите виждания в тази сфера през 2016 г. бюджетът за спорт за хора с увреждания бе увеличен с 20%.
Тези средства бяха разпределени за финансиране на редица едноспортови федерации, които имат специализирани програми за хора с увреждания. Така през 2016 г. за пръв път финансиране по това перо получиха федерациите по баскетбол, гребане, конен спорт и канадска борба, а от 2017 г. към тях се присъедини и тенисът", отчете той.
Баскетболистите благодариха за програмата с баскетболната федерация, по която за 100 000 лв. бяха закупени 22 колички. "Програмата даде възможност да имаме вече четири отбора – два в София и по един във Варна и Бургас и през миналата година за пръв път да се проведе държавно първенство. Баскетболистите вече имат пари за екипи, нови топки и състезания. Скоро ще бъде сформиран и национален отбор", коментира Кралев.
"Масовият спорт и занапред ще бъде основен акцент в политиката на ГЕРБ. Вярно е, че медалите са важни, но социалната интеграция и здравето на хората с увреждания са по-важни. Трябва да направим спорта достъпен за всички. Съоръженията трябва да бъдат адаптирани за хора с увреждания, а не да се създават отделни обекти за тази цел. Спортът трябва да е достъпен за тях. Хората с увреждания стоят по къщите си и не знаят, че има клубове и федерации, които могат да им осигурят нормално практикуване на спорт. И за бъдеще смятаме да подкрепяме със съвети, програми и финансиране тези клубове и федерации, които обръщат внимание на масовия и спорта за хора с увреждания", акцентира Кралев.
В Закона за спорта, който беше разработен от нашия екип се предвижда създаването на Паралимпийски комитет, в който да влязат всички федерации, развиващи спорта за хора с увреждания", допълни той.



Междувременно обиколката на стадионите във Варненска област продължава, обяви Кралев в профила си в социалната мрежа Фейсбук.

"Продължава обиколката ми из стадионите във Варненска област, като посетих срещите от втория кръг на пролетния дял на областното първенство по футбол. Днес се играха мачовете Камчиец Дългопол - Спортист Михалич, Вихър Вълчи дол - Спартак Варна и Устрем Караманите - Искра Генерал Киселово. Имах възможността да поздравя футболистите от шестте отбора, а те благодариха за цялостното отношение на екипа ми и помощта към футбола по време на мандата, както и за получените чисто нови екипи. И трите мача днес имаха добра посещаемост.
Преди това посетих и мачовете на първенството на Община Аксаково по минифутбол, като всеки от от получи топки от най-високо качество", написа той.