Красен Кралев - докторът на българския спорт

Първо здравето на нацията, после медалите, убеден е министърът от втория кабинет на Бойко Борисов

Красен Кралев е кореняк варненец, възпитаник на английската гимназия и Медицинския университет в града. Специализира мениджмънт на политически кампании в университета на Южна Каролина, САЩ, а по-късно и глобален маркетинг към Асоциацията на националните рекламодатели на САЩ.
Като консултант към Националния демократически институт на САЩ той е част от предизборни мисии в ЮАР, Йемен и Украйна. Известен е приносът му за спечелването на изборите от демократите в Албания през 1992 г. и в Югославия през 2000 г. След като успява да приключи с тримесечното обучение на сръбски лидери на опозицията срещу Милошевич,
в деня на
изборите е
арестуван и
малтретиран
заедно с останалите от екипа, в който са Гроздан Караджов, днес от Реформаторския блок, бившият депутат, политолог и телевизионен водещ Емил Кошлуков и царският енергиен министър Мирослав Севлиевски.
Опитът му в областта на медиите, рекламата и управлението на маркетингови стратегии датира отпреди повече от 20 г.
Тази част от биографията на министъра на младежта и спорта в кабинета "Борисов 2" е известна на мнозина. От лекар по диплома обаче през последните две години той се превърна в доктора на българския спорт. А бегачът на дълги разстояния днес "бяга" от напрегнатото ежедневие в живописта.
За мнозина назначаването му като министър на спорта бе изненадващо. За по-добре запознатите обаче ресорът бе логичен, тъй като спортът е неотменна част от съзнателния живот на Кралев.
Като ученик той е
сред най-добрите
български
състезатели в
дългите бягания
На негово име все още стои неподобрен националният рекорд на 20 км за юноши старша възраст.
Едва на 31 години той става президент на футболен клуб "Черно море" и съдбата на отбора е част от живота му цели осем години - от 1998 до 2001 г. и от 2003 до 2007 г. След това се посвещава на развитието на футзала в България, а от 2010-а е ръководител на комисията по футзал към Българския футболен съюз.
Точно на мениджърските му умения в спорта залага експремиерът Бойко Борисов с поканата си към Кралев да оглави спортното министерство. А цифрите и фактите във ведомството за непълния мандат под ръководството на варненеца ясно говорят, че Борисов не е сбъркал.
Мандатът на Кралев, макар и кратък, възлиза на финансирани 31 спортни обекта в 15 различни района на страната. 22 от тях вече са приключени, останалите са в ход. Приходите на Националната спортна база за 2016-а са увеличени в сравнение с предходната година с близо милион и половина лева, което е ръст от около 35 на сто. Залите "София" и "Фестивална", "Арена Бургас", "Белмекен", стадионите "Васил Левски", тези в Русе, Варна и Горна Оряховица са само част от обектите, в които са инвестирани солидни средства. Без много шум в момента е в ход подмяна на тревното покритие на стадиона в Ямбол. Същия план има и за Хасково.
Мениджърските умения и твърдостта на Кралев се оказаха достатъчни най-после
да бъде
обвързано
финансирането
на федерациите
с реалните им
постижения,
които се оценяват по конкретни и ясни критерии. В резултат на това парите за спортовете, които носят на България слава и престиж или са с висока социална значимост, са чувствително повече.
Прагматичният подход на Красен Кралев към организацията на българския спорт му спечели славата на най-достъпния министър за треньори, състезатели и спортни деятели. Треньорите знаят, че със солидни аргументи и ясна програма имат всички шансове да получат разбиране и подкрепа. Състезателите свикнаха, че министърът може да се появи на тренировките им, за да се запознае от тях и на място с условията, в които се подготвят, с проблемите и исканията им. Този подход спечели на Кралев доверие и подкрепа в общността.
2016 г. Кралев изпраща с особено удовлетворение, тъй като успя да заличи 25-годишна несправедливост с възстановяването на програмата за развитие на детско-юношеския футбол. В резултат на това за първи път държавата инвестира 1 млн. лв. във футбола за подрастващи, а за 2017-а бяха заложени с 15% повече.
През целия мандат не спира и битката му с министерството на образованието за реалното връщане на спорта в училищата, за реално използване на потенциала на университетите в подготовката на елитни състезатели. Построяването на
физкултурен
салон във всяко
българско
училище
пък е мисията му за следващия мандат. "50 години никой не се е сетил за този проблем. В 300 училища в страната няма спортна зала, а в 600 часовете по физическо възпитание се провеждат в пригодени за целта класни стаи. Работата обаче не спира дотук. Спортът трябва да е важна част от живота на учениците. Той трябва да има своето място в програмата им, а не да е сбутан някъде за 45 минути между часа по география и следващия по математика", казва ексминистърът.
С нескрита гордост Кралев коментира и държавните постижения в грижите за спорта за хора с увреждания.
"Приемам тази програма за един от най-големите ни успехи през двете ми години като министър. Философията не е битката за повече медали, а разширяване на кръга на финансираните спортове за параспортисти и да направи спорта по-достъпен за хората с увреждания. Спрямо 2015-а увеличихме бюджета на програмата с близо 20 процента и за първи път финансирахме федерации извън Българската параолимпийска асоциация. За баскетбола успяхме да дадем 100 000 лв., с толкова подпомогнахме и канадската борба и гребането, 50 000 лв. насочихме към конната езда, а за 2017-а предвидихме 30 000 лв. за тениса", не крие задоволството си Кралев.
С не по-малка удовлетвореност бившият министър, сега кандидат за народен представител от родната Варна, коментира и постиженията си в
елиминирането
на бракониерите
в спорта,
както нарича федерациите, които се опитват да манипулират държавното финансиране въз основа на постижения от второстепенни състезания.
"Гледам съгражданите си смело в очите, не ги посрамих", казва Кралев и припомня нечовешките условия в закритата зала "Владислав", която не беше виждала ремонт от построяването си, а никога досега не е имала отопление. И това след грандиозната реконструкция на Двореца на културата и спорта в града и ремонта на емблематичния за варненци стадион "Тича", който върви в момента.
Малкото свободни часове извън служебния график министърът посвещава с пълна отдаденост на големите си страсти - любимите хора и рисуването.
От неотдавна след 30-годишна пауза спортистът, лекар и политик се завърна към подареното на миналото любимо занимание - рисуването. Напоследък той все по-често краде време за платното и четката.
Съвсем наскоро Кралев показа първата си самостоятелна изложба живопис"50 вдъхновения" - 50 платна, сътворени през 2016 г., по случай 50-годишния юбилей на автора. Средствата от изложбата Кралев насочи към фондация "Български спорт", за да бъдат в помощ на спортисти, нуждаещи се от лечение.
"50-годишнината е по-различна от всички останали. Реших да споделя с вас една страна от живота ми, до която съм допускал само най-близките си хора. Без нея, образът няма да е цялостен". Така през Facebook Кралев разказа "тайната" си страст към рисуването.
Но пропусна да уточни, че причината за
голямото му
завръщане към
рисуването си
има име -
Виктория
Именно красивото лице на bTV новините Виктория Петрова е вдъхновението за подновените творчески пориви на бившия министър с четка в ръка. Синеоката красавица лично му купува четките и боите и без ревност към свободното му време го насърчава да рисува.
Сравнима със страстта към любимото хоби и любимата жена за Кралев е любовта му към морето и пътешествията. Най-съкровеното място в сърцето на политика обаче безапелационно владее най-специалната жена в живота му - 11-годишната му дъщеря Криста.


Източник: 24chasa.bg