Кралев: Българският футбол заслужава подкрепата на държавата

Стартира подмяната на тревното покритие на "Тича"

Футболът е най-масовият спорт. В България се практикува организирано от повече от 70 000 души и категорично заслужава подкрепата на държавата. Това коментира министърът на младежта и спорта от кабинета "Борисов 2" и кандидат за народен представител от варненската листа на ГЕРБ Красен Кралев при посещението си на стадион „Тича” в събота, където вчера стартира подмяна на тревното покритие.

Предвижда се да се отнеме около 30 см от стария терен. Ще се изградят нови дренажна и поливна системи. Тревата ще е специално селектирана и съобразена за климата в региона. Изграждането ще продължи до два месеца, а очакванията са до края на май всичко около стадиона да е готово.

В момента е завършен първият етап от поставянето на осветлението, като до седмица ще започне поставянето на стълбовете в четирите края на стадиона. Докато "Тича" бъде напълно обновен, “моряците” ще провеждат тренировките си на стадион “Младост” в морската столица.

По-късно вчера Кралев продължи обиколката си на стадионите във Варненска област, като посети срещите от втория кръг на пролетния дял на областното първенство по футбол. Днес се играха мачовете Аксаково – Тополи, Черноморец Чернево – Белослав, Провадия – Напредък Суворово. Кралев поздрави футболистите от шестте отбора, а те благодариха за цялостното му отношение и помощ към футбола по време на мандата на правителството "Борисов 2", както и за получените чисто нови екипи.
„През 2015 г. бяха инвестирани 1 млн. лв. в терени за провеждането на Европейското първенство по футбол за юноши U17, а през 2016 г. бе създадена програма за подпомагане на детско-юношеския футбол с годишен бюджет от 1 млн. лв. През 2017 г. програмата бе продължена , като бюджетът и нарасна с допълнителни 200 000 лв. Държавата за първи път от 25 години даде пари на футбола”, отчете Красен Кралев. Той припомни, че правителството на Бойко Борисов e отпуснало средства за ремонт на стадионите в Русе, Горна Оряховица и Варна, а министерството на спорта е финансирало и реконструкцията на стадионите в Ямбол и Хасково, както и тренировъчни терени за школата на Локомотив София.

В обиколката на стадионите във Варненска област се включиха и кандидатите за народни представители Живко Петров и Веселин Цонев.
Днес те ще посетят футболните срещи в Дългопол, Караманите и Вълчи дол.