Белмондо готов да се завърне отново към киното

След инсулт през 2001 г. дясната му ръка остана неподвижна

Прочутият френски актьор Жан-Пол Белмондо е готов да се снима в нови филми въпреки прекарания през 2001 г. тежък инсулт. Това обяви самият той в интервю пред в. „Паризиен“ на връх своят 82-ри рожден ден - 9-ти април.

„През февруари казах пред Радио Ер Те Ел, че се оттеглям от киното. Но сега приемем това свое оттегляне за неокончателно. И ако ми предложат да се снимам в някакъв филм, ще отговоря, че съм готов. Много ми се иска отново да започна да снимам“, признава той.

„Ударът, който болестта ми нанесе, беше ужасен. Лекарите ме предупредиха, че може никога да не проговоря отново. Но ето че проговорих, напълно си възстанових умствените способности, вече не си търся думите. От 3 години се чувствам много по-добре“, споделя големият актьор.

Той разкрива, че във възстановяването са му помогнали спомените за думите на неговия баща, известен скулптор, че трудностите съществуват, за да бъдат преодолявани.

В момента 82-годишният Белмондо прекарва времето си в гледане на кино и театър, както и в разходки. Дясната му ръка след инсулта обаче си остава напълно парализирана.

Белмондо прави филмовия си дебют през 1956 г. в късометражния филм "Молиер" на Норберт Тилдиън. През 1960 г., той се снима във филма на Жан-Люк Годар "До последен дъх", и именно тази роля го прави актьорът една от най-големите френски филмови звезди за седемдесетте години на миналия век. Като цяло, той играе в 80 филма. Последната лента с участието на Белмондо е "Човекът и неговото куче" на Франсис Юстер издаден през 2009 г.