Кандидат-депутатски совалки в БСП

Столетницата се разтресе от вътрешни борби за листите

Местата в изборните листи нажежи до тъмночервено БСП. Столетницата се тресе от вътрешнопартийни дуели, които на места ескалират дори до бой. Напрежението ескалира заради  спуснатите до местни организации от "Позитано" 20 водачи на листи.

Както вече стана ясно, дългогодишният депутат Кирил Добрев би шута на листата в София-област след сбирката за подреждането й като направи отвод и се отказа от нов мандат. Почти инфарктно пък приключиха заседанията на областните съвети в Пловдив и Благоевград. Нещо повече. В Благоевград дори се е стигнало до реална физическа саморазправа, изразяваща се в ритници по кокалчетата между местните партийни ръководители, довериха социалисти. Повечето от местната структура на партията отказват външният министър от кабинета „Орешарски“ Кристиан Вигенин за оглави листата в Пиринско. Дори се е наложило дългогодишният бивш червен кмет на Благоевград Костадин Паскалев да помоли Вигенин да излезе от залата, за да не отнесе някой ритник. На фона на вътрешнопартийните брожения по места новият лидер на БСП Михаил Миков изглежда непоклатим в намерението си да не отстъпва пред недоволството. "Смятам, че Кристиан Вигенин ще бъде един добър водач за Благоевград", заяви той в сряда и допълни: "Решенията за водачите се взимат от Националния съвет, а не в квази състезания в една или друга област".

Фаворит на БСП – Благоевград е Корнелия Нинова, която е събрала 22 номинации за водач на листата срещу 2 за Вигенин. Независимо от това "Позитано" 20 най-вероятно ще успее да наложи Вигенин, твърдят източници от партийната централа. Според плановете на ръководството на партията обаче Нинова трябва да оглави листата в София-област. Именно това породи недоволството на Кирил Добрев, който очакваше да бъде безапелативен водач. След като Националният съвет на БСП определи водачите, реши на 16 август Нинова да оглави листата, а на Добрев отреди второто място, въпреки че Нинова имаше 12 номинации от общински организации за водач в София-област, докато Добрев - 18.

Заседанието на областния съвет в сряда е било бурно и емоционално. Социалисти твърдят, че зам.-председателят на БСП Драгомир Стойнев се бил ангажирал да "уреди" първо място за Добрев, но не е успял. „Самият Стойнев има проблем – пратиха го да води в Стара Загора, въпреки че на предишните избори беше в Хасково“, коментираха негови съпартийци.

Областният съвет в София-област е приел декларация до Националния съвет на БСП, който идния вторник ще утвърждава окончателната подредба на листите. Декларацията призовава Корнелия Нинова да оглави листата в Благоевград, а Кирил Добрев – тази в София -област. Михаил Миков обаче настоява Вигенин да е първи в Благоевград и едва ли решението му ще се промени след срещата с благоевградската организация в четвъртък. Освен това в БСП твърдят, че дори Вигенин да бъде оттеглен от Благоевград, вероятно мястото му ще заеме Емил Костадинов.

Катастрофиралият Стойков държи коза

"След горещото заседание на областния съвет преди няколко дни, днес страстите бяха доста по-улегнали. Прояви се един загрижен тон и разбиране за необходимостта изборите да бъдат спечелени в Благоевградска област", коментира говорителят на БСП Атанас Мерджанов след срещата. Той заяви, че иска да опровергае всички твърдения, че Вигенин не е бил приет в Благоевградска област. „По-скоро там имаше противопоставяне между привържениците на по-предишния народен представител – водач – Корнелия Нинова и на миналия водач на листата – Емил Костадинов. В крайна сметка се видя, че Националният съвет си струва да бъде арбитър в едно такова диаметрално противопоставяне", каза още Мерджанов.

Партийци, пожелали анонимност, твърдят че решение може да се намери, ако Вигенин оглави листата в Габрово, начело на която трябваше да бъде бившият депутат от БСП Йордан Стойков. Преди няколко дни Стойков катастрофира тежко на път за София и е в критично състояние. Твърде вероятно е при това положение да не участва в изборите. От БСП - Габрово са казали, че са склонни да приемат Вигенин за водач на листата, което пък би дало възможност Нинова да поеме Благоевград, а Кирил Добрев – София-област.

Пловдив скочи срещу Търновалийски

С гняв и петиция до "Позитано" приключи и продължилото до късно снощи заседание на БСП – Пловдив. Лидерът на местната организация Георги Гергов  успя да наложи за водач Георги Търновалийски. Подписката "Кой предложи Търновалийски" настоява за смяна на водача, съобщи Plovdiv-Online. Изданието пише, че самият Търновалийски е останал безмълвен при ожесточената критика при затворени врати от съпартийците си. "Кой, кой предложи Търновалийски за водач на листата?", попитал в изказването си председателят на Лява алтернатива в Пловдив Костадин Арнаудов, по подобие на станалата вече нарицателна фраза от протестите срещу кабинета на Пламен Орешарски "Кой предложи Пеевски". Двамата Георгиевци да станат и да се махнат, насотял Арнаудов по адрес на стоящите един до друг на трибуната Георги Гергов и Георги Търновалийски. Червените функционери припомнили как сегашният водач на листата като кандидат за кмет на Пловдив взе много по-малко гласове от общинските съветници на БСП. През цялото време Търноваийски кимал с глава и си записвал нещо. Георги Гергов заяви, че ще поеме отговорността за подредбата на листата. Той обеща да подаде оставка на 11 октомври, ако резултатите от изборите на 5 октомври не удовлетворява партията. Втори в листата е депутатът в три парламента Захари Георгиев, а трети е директорът на МБАЛ Пловдив доц. Георги Йорданов. Четвъртото място е за коалиционен партньор.

Шумен иска Дъбов за водач

Социалистите в Шумен искат за водач на листа зам.-шефа на БСП Димитър Дъбов. От 56 организации в Шуменско, Дъбов е номиниран в 46. "Позитано" 20 обаче реши той да води листата на Пловдив-област. Заради несъгласието си най- вероятно с редовното място като депутат ще се прости досегашният парламентарен ветеран и бивш транспортен министър Петър Мутафчиев.

Гонят „парашутистите“ с преференциален вот

Организации на БСП, недоволстващи от спуснатите им "парашутисти" за водачи, се заканват да стъкмят масово преференциално гласуване, за да пренаредят одобрените от "Позитано" листи. На евроизборите левицата бе неприятно изненадана, след като сложеният под номер 15 в бюлетината Момчил Неков измести водача Сергей Станишев благодарение на масирани преференции, дадени най-вероятно поради погрешни сметки за контролиран вот.

Призиви за преференциален вот отправи и вечният бунтар в БСП Георги Кадиев."Да, преференциален вот ще има. И да, аз ще направя всичко възможно той да се състои и в БСП. Масово и във всяка област. Единственото, което можем да кажем на хората, е: сега всичко зависи от вас! Дайте своя преференциален глас и променете БСП, променете и България", написа Кадиев във Фейсбук.

Говорителят на БСП Атанас Мерджанов отрече листите да се редят тенденциозно и на неудобни политици да се дават неизбираеми места. „Гражданите могат да подредят листите както искат с преференциалния вот“, допълни той.