Ако БСП и Реформаторите се вземат, кой ще е булката?

Общество

17-08-2014, 09:51

Снимка:

Vevesti.bg

Автор:

Евгени Петров, Vevesti.bg

Всичко от Автора

Наръчник по манипулации

Крайно поляризираното ни общество създава прекрасни условия както за любителите на световната конспирация, така и за майсторите на балканската манипулация. В този смисъл, ако родим гении, той ще бъде геният на интригата и манипулацията.

„Вероятността реформаторите и БСП да имат мнозинство в следващия парламент плаши Борисов”. Това са точните думи на Радан Кънев в студиото на ТВ 7.

„Желая успех на Радан Кънев, защото имаме нужда от нормална десница. Дано Реформаторският блок влезе в парламента.” Това пък са точните думи на ексдепутата от БСП Жельо Бойчев отново в студиото на  ТВ7. В един и същи ден.

Ами ето…взеха се. И точно в студиото на ТВ 7.

А студиото на ТВ 7 е особен вид студио, ако перифразираме поета: „Обвеяно с мрачна слава и със кофти дъх”… От това студио се лееха най-страшните клетви, компромати и помии срещу Бойко Борисов и ГЕРБ, тук бяха добре дошли всички, които можеха да го заклеймят, компрометират и нападнат, независимо от средствата.

Иначе казано, студиото на ТВ 7 си беше чиста медийна бухалка.

Да не говорим, че в последно време опорните точки в БСП и РБ сякаш са писани под индиго. И по оценките за служебния кабинет на Близнашки, и за опасността от „еднопартийно управление” на Борисов, и по оценката, че „плаши избирателите и им извива ръцете”…

Дали написаното дотук е манипулация? Всъщност – да. Търсено е нарочно. Така е подредено. Подвеждащо е. И в същото време – формално е истина от първата до последната дума.

Въпросът е колко хора ще бъдат готови да го приемат за истина. А, за да го приемат за истина, не е достатъчно да звучи вярно, трябва да попадне на обработена почва. Трябва преди това някой сериозно да е наторил нивата на недоверието.

Обзалагам се, че доста читатели ще приемат горното като истина и то убедено. Защото:

- Не беше ли пълна манипулация истерията около кърджалийското кафе между Борисов и Местан, от което тръгна опорната точка за коалиция между тях? Пусната, разработена и докарана до степен на опасност от политически преврат от говоренето на БСП и РБ?

- Не беше ли проста до изпростяване манипулацията, че ДПС и ГЕРБ ще правят коалиция, само защото са решили, че бюджетът се дъни? Припявана в дует от РБ и БСП с текст „вземат си едни пари за крадене”?

- И защо трябва да вярваме, че коалицията ГЕРБ – ДПС е почти сигурна, а да отричаме възможността РБ и БСП да се вземат?

- Как изобщо можеш да упрекваш една партия, че се стремяла да получи пълно мнозинство, след като това е стремежът на всяка една партия във всяка една демокрация? Нима Божидар Лукарски не заяви във Велико Търново, че стремежът на РБ е да спечели следващите избори?!

- И не е ли манипулация да обвиняваш Бойко Борисов, че вече не искал коалиция с Реформаторите, след като половината от собствените ти членове в Блока и почти цялото ДСБ не иска и да чуе за ГЕРБ?

- Ще бъде ли манипулация, ако и аз напиша онова, което се е превърнало в убеждение  в съзнанието на мнозина – че РБ/РК (Реформаторски блок/Радан Кънев) критикуват много повече Бойко Борисов и ГЕРБ, отколкото Станишев/Миков и БСП? Не, защото е факт, а и да не е, хората ще получат потвърждение на това, което подозират.

Сега ще припомня нещо, което пуснах във  Фейсбук и предизвика доста коментари: „Защо удивително еднаквите предупреждения на РБ и БСП, че има опасност от еднолично и еднопартийно управление на ГЕРБ да не е изнудване на избирателя, а предупреждението на Борисов, че ако не спечели мнозинство, няма да управлява, да е изнудване на избирателя?”

Голямата грешка според мен на (част от) Реформаторския блок е, че предозираха критиките към потенциалния и то „старши” политически партньор, спрямо реалния и то основен политически опонент. И то, когато не си решил три основни въпроса: за лидерството, за идентификацията и за партньорите. Резултатът от комбинацията между двете е, както казват руснаците, „гремучая смесь”.

Ето затова една манипулация като тази, която описах в началото, може да мине. Въпросът е дали самият ти си направил така, че нещо да изглежда достатъчно вероятно, за да го приемат големи групи хора, дори и да не е. На езика на ПР-а – има недоверие в марката.

Прост пример: Когато преди около 2 месеца плъзнаха слуховете и се разрази истерията около КТБ, някой зададе логичния въпрос: „Щеше ли реакцията на вложителите да е същата, ако ставаше дума за „Булбанк” или „Райфайзенбанк”, например? Ами нямаше, защото към тях има доверие. В случая не искам да правя аналогии между Цветан Василев и Пеевски и двамата основни играчи в РБ, защото някой ще го вземе за манипулация…   

В този смисъл, Реформаторският блок със сигурност има и правилни десни идеи, и ясни позиции по конкретни въпроси и добри оратори, които да ги излагат. Обаче с публичното си поведение и вътрешни противоречия ги обезличават и дори превръщат в минуси.

Ако сте останали с впечатление, че комуникацията е основният проблем на Реформаторския блок – приемете, че е добра манипулация с голяма доза истина.  

А дали заглавието на тези редове е манипулация? Разбира се, всяко заглавие има задачата да ви накара да прочетете текста.

Това е.

Източник: Vevesti.bg