Консултации за предсрочен вот и освобождаване на Станишев

Днес в парламента се очаква да започнат консултациите за датата на предсрочните избори

Датата на предсрочните избори може да стане ясна днес, ако бъде постигнато съгласие между парламентарно представените партии в рамките на насрочените в Народното събрание консултации.
Приоритетите на работа до края на този парламент също са тема на консултациите.

Точно на обед трябва да започнат политическите консултации. В изпратените покани от страна на мандатоносителя БСП до другите партии в парламента се отбелязва, че желанието е да се обсъдят постигнатите договорки на Консултативния съвет за национална сигурност при президента.

По време на тези консултации при държавния глава беше посочен периодът между 28-и септември и 12-и октомври за определяне на дата за предсрочните избори. Така възможните дати са 28-и септември, 5-и октомври или 12-и октомври.

От БСП заявиха, че избори ще има и ще бъдат в рамките на посочения от президента срок. Председателят на Движението за права и свободи Лютви Местан заяви, че и трите възможни дати за провеждане на предсрочните парламентарни избори устройват движението. Това беше и мнението на ГЕРБ доскоро. Преди дни обаче лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че партията му иска избори на 14-и септември и за тази дата ще настоява по време на консултациите.

А вчера, след като за втори пореден ден беше провалено заседанието на Народното събрание поради липса на кворум, заместник-председателят на парламента и депутат от ДПС Алиосман Имамов прогнозира по-ранни избори, защото, по думите му, блокирането на работата на парламента със сигурност ще ускори датата на вота и всички процедури, свързани с изборите.

Председателят на парламентарната група на Коалиция за България Атанас Мерджанов, който трябва да води политическите консултации днес, беше категоричен, че ако няма кворум и ако не се проведат тези консултации, БСП ще излезе със специална декларация.

Отново на дневен ред е и освобождаването на Сергей Станишев като депутат в 42-рото Народно събрание. Това ще е третият опит, който най-вероятно днес ще е успешен.

Очаква се депутатите да започнат и с обсъждането на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за здравето, който предвижда въвеждането на електронни здравни карти.