Днес трябва да започнат консултациите между политическите партии

За днес са насрочени консултации между парламентарните партии за основните задачи, които парламентът трябва да изпълни до разпускането си

Решението за преговорите беше взето миналата седмица от Консултативния съвет за национална сигурност при президента. Междувременно Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса апелира за спешно допълване на бюджета си с 328 милиона лева. До късно снощи, обаче партийните централи не потвърдиха кога ще се състоят консултациите между политическите сили.

През изминалата седмица лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов демонстративно скъса между споразумението, постигнато на КСНС, след като не беше прието искането му да бъде отложено обсъждането на ново на Закона за МВР. В кулоарите на парламента Борисов заяви, че няма да учасва в бъдещите консултации, като обяви на управляващите война и реваншизъм.

Бих препоръчал на всички участници в процеса да не си играем на ултиматуми, да не си играем на заплахи и да не се плашим с война, каза в отговор председателят на ДПС Лютви Местан. Според него, ако някой е обявил война и реваншизъм, това вече не е политика, в която той би могъл да участва.

БСП ще води разговори с ГЕРБ, ДПС и други политически сили, дори извънпарламентарни, на предстоящите консултации. Това стана ясно от изказване на председателя на БСП Сергей Станишев пред журналисти в Брюксел. Според него е необходимо да се организират стабилно и предсказуемо процесът на подготовката на изборите, работата на Народното събрание в следващите седмици, работата на правителството, процесът на приключване на разговорите с ЕС по споразумението за сътрудничество до 2020 година.

От "Атака" също се обявиха за консултации след заседанието при президента и отчетоха като приоритет спешни промени в изборното законодателство.

Възможно е все пак такива да има под една или друга форма, още повече, че в неделя от ГЕРБ се обявиха за спешни консултации между партиите по бюджета на Здравната каса, но дали това са приоритетите на другите партии предстои да се разбере.