Борисов: Няма да участвам в консултации за предстоящите парламентарни избори

Какво да консултираме, като те вече всичко са направили? - запита риторично лидерът на ГЕРБ

"Няма да участвам в консултации за предстоящите парламентарни избори с тези хора, защото те не си държат на думата". Това заяви категорично председателят на ГЕРБ Бойко Борисов в парламентарните кулоари преди днешното заседание.

Той припомни, че управляващите партии са нарушили споразумението, сключено при КСНС във вторник: "Ние се разбрахме само преди два дни и днес виждате какво правят. ДПС стигна до там, че не иска да се гледа точката, в която Възродителният процес и жертвите му да имат възмездие. Те направиха така, че и тази точка да не се гледа. Вече ДПС са съгласни с Възродителния процес с това, което гласуваха в момента.

Какво да си консултираме, като отидем? Те вече всичко са направили. Да кажем, като отидем във вторник – било каквото било, направихте си Сметна палата, Национален статистически институт, Закон за МВР и всичко останало”.

Запитан как ще протекат едни консултации между политическите лидери при неговото отсъствие, той отговори, че ситуацията ще бъде "както в парламента": "Те са една коалиция, партия „Атака” ги подкрепя, прави им кворума и си карат нататък”.

По думите на Борисов той може и да е скъсал споразумението в кулоарите на НС, но управляващите партии са го направили в парламентарната зала.

"Преди два дни лидерът на ПП „Атака” Волен Сидеров, лидерът на БСП Сергей Станишев, лидерът на ДПС Лютви Местан, председателят на Народното събрание Михаил Миков написаха текст, който след това беше приет от всички. Написаха текст, който вчера четох от трибуната на парламента – изпълнителната власт и парламентът, докато не минат консултациите във вторник, по които да се разберем, какво да правим до избори, да не се прави нищо", припомни той.

"Само за вчерашния ден вкарват Закона за МВР, искат да бетонират главния секретар и хора от МВР с нов закон. В същото време „Атака” и БСП обжалват изборите, защото МВР не се били справили и се купувало масово гласове. Къде е логиката да подкрепят такъв нов закон, за да бетонират същите тези хора, за да направят същите тези избори, за които евентуално се говори?”, запита риторично той.

Председателят на ГЕРБ сподели, че не вярва на БСП и ДПС по темата за изборите. "След като се бяхме разбрали така, вие чухте от трибуната на Народното събрание може би най-добронамереното, толерантно и честно изказване, което е имало в този парламент в мое лице. Видяхте дори Янаки Стоилов, другите започнаха да се чудят какво да правят”, коментира Борисов

Лидерът на ГЕРБ коментира предложението за номиниранет на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. "След като не спазиха своите обещания, във вчерашния ден те избраха за 2017 – 2021 година кой да представлява България в ООН. Снощи ми се обади Ирина Бокова още веднъж ми благодари за това, че нашето правителство направи всичко възможно да бъде шеф на ЮНЕСКО. Никой по никакъв начин не е говорил с нас за тази нейна кандидатура. Ние, че се споразумяхме еврокомисар да излъчим най-подходящ след консултации, толерантност, фигура, никой не е споменал, че ще се избира”, каза още Бойко Борисов.