Атанасова: Медиците направиха опело на Спешната помощ в България

Българското здравеопазване е пред катастрофа, заяви бившият ресорен министър

"Българското здравеопазване е пред катастрофа" - това заяви днес бившият министър на здравеопазването Десислава Атанасова на пресконференцията на партия ГЕРБ по повод шестте препоръки, които ЕК вчера отправи към България.

"Европейската комисия е отправила препоръка по отношение на здравното обслужване. Какво здравно обслужване, след като медиците от здравна помощ направиха опело и запалиха свещ за Спешната помощ в България?", заяви красноречиво тя.

По думите й липсва каквато и да е била визия за това какво ще се случва в здравния сектор в страната. "Финансирането на лечебните заведения е под въпрос. 500 милионна лева дефицит до края на годината. 500 милиона лева задължения на българските болници - българското здравеопазване е пред катастрофа", обобщи Атанасова пагубното положение на ресорния й сектор в момента.

Тя коментира течащите протести на медиците от Спешна помощ и изтъкна, че политиката на Министерството на здравеопазването по този казус е напълно неадекватна.

Предшественичката на Таня Андреева отправи критика към нея за това, че въпреки ескалиралото преди седмица недоволство, тя така и не е намерила време да се срещне с финансовия министър и с министър-председателя, за да обсъди увеличаването на средствата в Спешната помощ.

"Липсва всякаква адекватна политика по отношение на Спешната помощ, липсва концепция и по отношение на лекарствената политика, по отношение на кадровия ресурс", заяви още Десислава Атанасова.