С жива верига посрещат новия шеф в Спешна помощ

51-годишен мъж почина в Девин, спешният екип бил на друг адрес

Медиците от Спешна помощ – София и тази сутрин се събраха на протест, въпреки срещата вчера с министъра д-р Таня Андреева, предаде Нова телевизия. Те останаха недоволни от разговора с министъра.

Медиците се заканват да посрещнат с жива верига новия си шеф и да не го допуснат до работното му място.

Протестите на медиците започнаха след уволнението на шефа им Георги Гелев. До него се стигна след като 40-годишна жена почина, докато чака закъсняваща линейка.

Медиците от Спешна помощ-София обаче не са съгласни с наказанието на шефа си и подадоха масово оставки. Последваха ги медици от Пловдив, Асеновград, Велико Търново и Шумен.

Ако исканията на медиците за по-добри условия на труд не бъдат удовлетворени до месец, съществува опасност голяма част от България да остане без Спешна медицинска помощ.

Тази нощ в София са работили общо 11 екипа, които са били повикани на 130 адреса.

„Един от лекарите вече е в болница”, заяви д-р Ангелов, който е на протеста.

Протестът им продължава, а в 11:00 часа медиците се събират пред Министерството на здравеопазването.

Междувременно медията съобщи за 51-годишен пациент почина в Девин. Спешна помощ в града разполага с точно две линейки и това е довело до пореден смъртен случай на пациент. Мъжът бил докаран в спешния център в момент, когато и двата екипа били на адреси, а в центъра имало само медицинска сестра.

И двата адреса се оказали неспешни случаи, но екипите нямало как го предвидят.

„Много често има случаи, когато двете линейки са на път, а тук оставаме без никакъв екип”, сподели д-р Веселин Велев, лекар от Центъра за спешна медицинска помощ в Девин.