Бърза помощ е тръпка, но само с тръпка не се живее

Управляващите просто не желаят да се справят с проблемите в здравеопазването, смята бившият ресорен зам.-министър д-р Мирослав Ненков

Кадровите рокади в сферата на Спешната помощ няма да променят нещата, ако правителството не реши проблемите в сектора. Това заяви днес пред БНТ бившият зам.-министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков.

По думите му в Спешната помощ има генерален проблем и той се състои в лошото заплащане и лошите условия за работа. "Кой би работил за такива пари? Бърза помощ е тръпка. Уникална тръпка е, но само с тръпка не се живее", каза той. Д-р Ненков е на мнение, че с новия директор на Спешна помощ, независимо кой е той, нещата няма да се променят.

Не е вярно, че Спешната помощ е най-слабото звено в здравеопазването. Не е вярно и че няма пари, с които да се решат нещата - според бившия зам.-министър всичко е "въпрос на приоритети", а от поведението на правителството личи нежелание за справянето с проблемите в здравния сектор.

"Правителството може да се справи с проблема", категоричен е Мирослав Ненков. Въпреки това той сподели, че не вярва да се появи бързо решение.

Междувременно тази сутрин медиците от Спешна помощ, останали недоволни от вчерашната си среща със здравния министър пред оставка Таня Андреева, отново се събраха на протест. Те се заканват да посрещнат с жива верига новия си шеф и да не го допуснат до работното му място.