Продължават протестите на лекарите от Спешна помощ

Повода е уволнението на директора им д-р Георги Гелев

До момента заявления за напускане на работа са подали 103-ма служители на центъра, каза в "Преди всички" на БНР д-р Драгослава Балова от Спешния център в София. Тя коментира, че ще медиците ще отидат на срещата с министър Андреева, но колегите й не са склонни на компромиси.
До три месеца може да няма кой да оказва спешна помощ в София. Длъжни сме да направим нещо, за да могат следващите да работят по-добре. Промените, които искаме, са в полза и на пациентите, категорична е д-р Балова.
Според д-р Балова, оповестените данни за щатното разписание в Центъра не отговарят на истината.
Това не е вярно. Администрацията, доколкото знам, е 62-ма души, но има позиции в центъра, които работят като хигиенисти, като охрана. Те се водят административни длъжности. Всъщност са много по-малко от това, което изнесе като данни доктор Андреева.
Д-р Балова каза, че не разполага с точни данни, но изрази убеденост, че не са сто души и не са с по-високи от нашите заплати. Одитът е продължил четири месеца и няма такова нещо. Това са измишльотини.
Д-р Балова коментира и действията на колегите си в защита на директора на Центъра за спешна помощ д-р Георги Гелев:
Доктор Георги Гелев беше просто черешката на тортата. Решихме, че не е редно да наказват човека за неща, които са се струпали като проблеми от години. При нас има недофинансиране. Бягат младите лекари, защото не се урежда въпросът с техните специализации. Доколкото знам, той пише писмо след писмо от години наред. Никой нищо не прави по въпроса и така изведнъж, понеже цялата поредица от ръководства на това министерство не е свършило нищо по въпроса, ще го уволнят него, което не е редно, разбирате ли? Просто не е справедливо, категорична е д-р Балова.
Ако дойде някой друг, ще има нужда от много време, допълни тя. Д-р Балова допълни, че колегите й искат ясна дефиниция за това що е спешност. Промените ще бъдат в интерес преди всичко на пациентите, допълни д-р Балова.