Парите от европейските програми трябва да отиват само за проекти, които си струват

Константин Проданов: С предимство трябва да се ползват проекти по европрограми, които се изпълняват от български фирми и имат висока рентабилност

Разпределението на средствата по европейските програми зависи изцяло от решения, които се вземат тук в България. Дали парите ще отиват при малко на брой, крупни земеделски производители и големи частни компании, или ще се предостави възможност от тях да се възползват повече фирми, които произвеждат продукти с висока добавена стойност, това наистина е решение, което вземат управляващите у нас. Това зави по време на предизборен дебат в ефира на News7 кандидатът за евродепутат от листата на АБВ Константин Проданов.

Според него трябва да бъде наложен таван върху размера на субсидиите, които могат да бъдат получавани от един производител в земеделския сектор. С предимство трябва да се ползват проекти по европрограми, които се изпълняват от български фирми и имат висока рентабилност. Държавата трябва да създаде и гаранционен фонд, който да поема поне временно част от непосилното за много малки фирми и общини съфинансиране по европрограмите, посочи Проданов. По думите му е недопустимо в България да продължават да се изразходват пари от европейските фондове за проекти като създаване на иновативни салфетки, например. Нередно е и държавата да прехвърля пари от една програма в друга, защото това влияе негативно на развитието на регионите, заяви още той.

Според Проданов предходното управление на страната е пропуснало възможността да договори повече пари от европейските фондове, въпреки инфлационните процеси и факта, че населението в страната ни обеднява и все по-голяма част от него остава без работа. В тази връзка той разкритикува подхода на държавата при борбата с безработицата. По думите му парите, които страната ни отделя за тази цел трябва да бъдат влагани в образователни програми и курсове за квалификация и преквалификация, което ще осигури по-голям шанс за хората да си намерят добра и постоянна работа. Процесът може да бъде подпомогнат и от въвеждането на дуалната система на обучение в училище, която ще осигурява възможност за професионална специализация и платен стаж на учениците, а с това ще увеличава многократно шанса им да се реализират професионално, след като завършат средното си образование, посочи той.

Константин Проданов коментира и някои от методите за преодоляване на корупцията при работата с евросредства. Според него условията по всички обществени поръчки трябва да бъдат публикувани в реално време в интернет. Трябва да е ясно кой ги изпълнява, как се печелят и при какви условия, кой е подизпълнител, както и какви са постигнатите резултати. В случая не може да се прилага и правото на търговска тайна, тъй като става въпрос за публичен ресурс, категоричен бе той. По думите на Проданов държавата трябва да забрани със закон правото обществени поръчки да се печелят и изпълняват от фирми с неясна собственост. Управляващите трябва да променят и начина, по който провеждат конкурсите за назначаване на ръководство на важните за страната държавни структури, така че позициите да се заемат от професионалисти след реални конкурси, в които има повече от един претендент, заяви в заключение той.