АБВ реформира държавните фирми и финанси

"Политическите назначения трябва да бъдат извадени от ръководните органи на държавните дружества", смята кандидатът за ЕП Нина Найденова

"Политическите назначения трябва да бъдат извадени от ръководните органи на държавните дружества". Това заяви кандидатът за член на Европейския парламент от листата на Гражданска инициатива АБВ Нина Найденова, която участва в дебат в ефира на радио К2.

Найденова заяви категорично, само по този начин ще бъде прекъсната порочната практика тези фирми да бъдат ръководени с помощта на лоялни бивши партийни секретари, които управляват лошо, но пък успяват да върнат услугата за назначението си като попълват касата на съответната политическа сила.

Думите й бяха посрещнати с одобрение от останалите участници в дебата, които завиха, че подкрепят напълно нейното предложение.

Кандидатът за евродепутат доразви идеята си за реформа в управление на държавните фирми и финанси, като посочи необходимостта от създаването на единна Национална инвестиционна компания, която да влага средства в дългосрочното развитие на българската икономика. По думите й ръководството на въпросната компания трябва да бъде избирано на мандатен принцип и чрез напълно прозрачна, дори международна конкурсна процедура. Органът ще подлежи на пряк контрол от синдикатите и работодателските организации, а също така и от българските медии, посочи тя.

"Като цяло се нуждаем от повече прозрачност в  управлението", посочи още Нина Найденова. Според нея това може да бъде постигнато с въвеждането на електронното управление и изцяло прозрачни процедури при обществените поръчки. "Недопустимо е разходването на обществени средства да бъде прикривано и зад понятия като търговска тайна", заключи тя.