Проф. Станилов: Интересите на България ще бъдат защитени, само ако се запази целостта на Европа

Днешното събитие по повод Деня на победата над фашизма беше подкрепено със специално дарение от партия "Атака" и лидера ѝ Волен Сидеров

Европа не бива да се противопоставя на Русия и на нейната геополитическа и геокултурна карта. Това заяви пред Bulgariautre.bg проф. Станислав Станилов, зам.-председател на ПГ на „Атака” в 42-рото Народно събрание и четвърти в листата на партията за евроизборите на 25 май. Той беше категоричен, че интересите на България ще бъдат защитени, само ако Европа запази своята цялост.

"Позицията на "Атака" по отношение на кризата в Украйна е ясна – тя е русофилска и е русофилска по определени причини", заяви проф. Станилов. Партия "Атака" се включи в честването на 69-тата годишнина от победата на фашизма, което се проведе днес на Паметника на Съветската армия в София.

"Много спекулации се правят за този паметник през последните 25 години", отбеляза професорът. Да, вярно е, че идването на Съветската армия бележи и идването на комунизма в България, призна той, но подчерта, че "ако не беше Съветската армия, границата ни с Гърция днес щеше да минава по река "Марица".

Станислав Станилов осъди насилието в Дома на профсъюза в Одеса. Той беше категоричен, че там е извършено "престъпление срещу човечеството". Историкът определи като нелегитимно новото киевско правителство и призова международната общност да вземе необходимите мерки срещу него. "Обама и Путин трябва да вземат мерки срещу тези хора, защото това е единствената гаранция за мир", зави той.

Мнението на кандидата за евродепутат е, че Западът трябва да спре провокациите срещу Русия. "Винаги, когато са се опитвали да дърпат руската мечка за късата опашка, нещата свършват зле", посочи той.

От своя страна зам.-председателят на Национално движение „Русофили” Антон Тончев благодари на „Атака” за позицията, която е заела по отношение на украинската криза. Той отправи и персонална благодарност към лидера на партията Волен Сидеров за направеното от нея дарение специално за днешния повод.

"Благодаря на Волен Сидеров и партия „Атака” за дарението, което направи в помощ на Движение "Русофили” за организацията на неговата дейност и празника, който днес честваме."

"Благодарим и за позицията, която има „Атака” и лично г-н Сидеров по отношение на украинската криза; по отношение на подкрепата на Русия в тази геополитическа криза. Благодарим на „Атака” и г-н Сидеров за това, че подкрепиха решението за присъединяването на Крим към Русия”, заяви Тончев.