Волен Сидеров поиска оставката на Кристиян Вигенин

"Станишев мами избирателите си", отсече лидерът на "Атака"

Външният министър Кристиян Вигенин трябва незабавно да си подаде оставката или тя да му бъде поискана от премиера Пламен Орешарски. Това заяви категорично лидерът на ПП "Атака" Волен Сидеров в предаването на Кеворк Кеворкян "Всяка неделя".

Сидеров осъди събитията в Украйна от вечерта на 2 май, когато десетки граждани загинаха при размириците и пожара в Дома на профсъюза в Одеса. Той показа една от ужасяващите снимки от кървавата трагедия, свидетелство за брутализма в размирна Украйна - тази, на която с мобилен телефон е заснет трупът на бременна жена.

Според лидера на "Атака" онова, което се случва в Одеса, е недопустимо, а още по-недопустимо е българският министър на външните работи да подкрепя хората, които стоят зад него. "Аз съм категоричен, че външният министър на България Вигенин трябва да подаде оставка или Пламен Орешарски да му я поиска. Причината е, че той подкрепи убийствата в Одеса и овъгляването на хора", заяви твърдо Волен Сидеров.

Той е категоричен, че позицията му по важните международни и външнополитически въпроси от последните няколко месеца е не на русофил, а на "българофил", тъй като партията му е единствената политическа сила, която защитава интересите на България.

На въпроса на Кеворкян: "Защо "Атака"?", той отговори недвусмислено: "Само "Атака" може да каже нещата, които всички други не казват; не искат да ги кажат; не могат да ги кажат; нямат характер да ги кажат. Аз съм известен с това, че имам характер да казвам нещата такива, каквито са; да казвам неудобни за властта истини".

Депутатът даде за пример БСП: "Станишев мами избирателите си, че БСП е против санкциите спрямо Русия. Това не е вярно – само „Атака” се е обявила против тези санкции".

Целта на "Атака" е да бъде нов глас в Европейския парламент и лидерът Волен Сидеров обеща, че този глас ще се чуе. "Този глас може да промени мелодията", заяви той, сравнявайки позицията си с тази на политика Жан-Мари льо Пен, но давайки заявка, че "Атака" ще стигне дори по-далеч в политиките си. Защото "дори евроскептиците не поставят темите докрай".

Конкретна политика на националистите е да се защити българското православие. Друга идея, която те ще защитават в Европа, е коригирането на някои от текстовете, които стоят в основата на нейната политика, по начин, който защитава интересите на хората - например така, че идеята за 1000 лева минимална работна заплата, формулирана от "Атака" още преди националните избори, да не стои в толкова далечното бъдеще.