Реакцията на Русия за Одеса закъснява

С наближаването на датата на евроизборите напрежението ще расте непрекъснато

"Събитията в Одеса са стечение на обстоятелствата и безхаберие. С наближаването на датата на евроизборите напрежението ще расте непрекъснато. И двете противостоящи страни са били планирали предварително в интернет събитията. Именно затова са били въоръжени с оръжия, щитове, сопи, тояги и какво ли още не”, коментира в ефира на Нова тв последните събития в Украйна журналистът Чавдар Стефанов, дългогодишен кореспондент на БНР в Москва.  

Според него напрежението в Украйна може да доведе до непризнаването на изборите в част от Украйна или дори тяхното проваляне.

"Има известно отрезвяване. За първи път руският външен министър Сергей Лавров поиска от сепаратистите да пуснат задържаните от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа – осем души плюс пет украински военни. Все още обаче реакцията на Русия за събитията в Одеса закъснява”, на мнение е Чавдар Стефанов.

"Време е да се появи един легитимен президент и да започнат да се правят тези реформи, за които се протестират”, допълни той.

"Имаше борба на няколко фронта. По искане на Русия заради насилието в Славянск беше свикан Съветът за сигурност на ООН. Само че Русия е в абсолютна изолация. Нищо не беше прието, освен да се види какво може да се направи нататък”, коментира още журналистът.