Над 40 са загиналите в Одеса

Активисти на "Десен сектор" и "Самоотбрана" подпалиха сграда на профсъюзите в Одеса, в която загинаха най-малко 38 души. Още 4-ма бяха убити при сблъсъци

30 души са били задушени от дима, а други 8 души са загинали, докато са скачали от прозорците на сградата, запалена при масови безредици от радикали, предадоха световниците агенции, цитирани от БТА.

От вратите и прозорците на сградата излизаха пламъци, чуваха се взривове, хора скачаха дори от втория етаж, разказаха очевидци.

15 души са ранени, 10 от които милиционери.

Пред сградата горя и палатков лагер, обособен от активисти, събиращи подписи за провеждането на референдум за федерализацията на Украйна и за статута на руския език.

ИТАР-ТАСС съобщи за сблъсъци в района и за липсата на милиция, на Бърза помощ или на коли на пожарната служба.

Според украинското министерство на вътрешните работи пожарът е с криминален произход.

По-рано при сблъсъци на проруски и прокиевски активисти в Одеса загинаха 4 души и бяха ранени 15 души. Сред ранените има трима милиционери, сред които заместник-началникът на одеската милиция Дмитро Фучуджи, както и трима журналисти.

По-рано на Съборния площад в центъра на града започнаха масови безредици, провокирани от около 1500 радикално настроени привърженици на киевските власти и ултраси на местния футболен клуб "Черноморец". Млади хора с маски и ленти с надписи на "Десен сектор", въоръжени с вериги, тояги и щитове, се опитаха да минат в шествие по централните улици на града, скандирайки "Слава на Украйна!", "Смърт на враговете!" и "Руснаците на нож!".

Срещу тях тръгнала колона от активисти на организацията "Куликово поле", която е против узурпирането на властта в Украйна, за референдум за федерализация на страната и признаването на руския за официален език.

Въпреки опитите на милицията да раздели колоните, между участниците в шествията започнали сблъсъци, използвани били бомбички, димни гранати, бухалки. Биещите се се замеряли с павета, появили се коктейли "Молотов", пострадали паркирани коли, минувачи и журналисти. Има пострадали и от страна на протестиращите, и сред милиционерите. По улиците са започнали да строят барикади.

Заради случващото се в Одеса депутатът от Върховната рада и кандидат за кмет Генадий Труханов призова президента на Украйна Олександър Турчинов и ръководителите на правоохранителните органи да въведат ред в града.

Междувременно украинските власти проведоха мащабна спецоперация в Славянск, при която има жертви и ранени и от тяхна страна, и от тази на проруските сепаратисти.