Кризата в Украйна застрашава националната сигурност на България

За първи път след края на Втората световна война се прави опит да се прекроят границите в Европа чрез груба сила, агресия, окупация и използване на оръжие

Това заяви във Варна президентът Росен Плевнелиев, който посети ветроходната регата „Тол Шипс”. Държавният глава посочи още, че е добре всички да са наясно, какво наистина се случва в Украйна.

„За първи път след края на Втората световна война се прави опит да се прекроят границите в Европа чрез груба сила, агресия, окупация и използване на оръжие. Това до сега не се е случвало и се наблюдава голяма промяна не само историческа, но и в сектор сигурност”, допълни президентът.

Росен Плевнелиев каза още, че никой не е очаквал, че Русия ще наруши фундаментите на международното право и че ще окупира, а след това и ще анексира територията на една независима държава.

„От тук нататък е важно да се знае, че виждаме и последствията на изваждането на духа от бутилката защото всичко това, което се случва в Югоизточна Украйна е последствие от случилото се в Крим”, допълни държавният глава. Според него, днес е необходим много решителен отговор от страна на Европейския съюз и целия демократичен свят, за да може да не се случи и по-лошото.

„Днес определени сили, външни на Украйна, имат интерес от дестабилизирането на държавата и непровеждането на президентските избори. Светът може да бъде върнат в XIX век, когато Великите сили решават съдбата на една или друга държава. Украинците си имат собствена страна и имат право сами да определят и решават съдбата си. Недопустимо е някой друг днес да решава неговото бъдеще. Затова ЕС трябва да подкрепи решително украинския народ, който сам ще реши бъдещето си, а не някой да му натрапва своето мнение”, подчерта Росен Плевнелиев.