Путин пратил свой представител в Източна Украйна

Новините

02-05-2014, 12:35

Автор:

VarnaUtre/

Всичко от Автора

Дипломатът ще се стреми да инициира преговори с проруските сепаратисти

Руският президент Владимир Путин е изпратил свой представител в размирната Източна Украйна, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от „Ройтерс”.

Дипломатът ще се стреми да инициира преговори с проруските сепаратисти, от които Москва открито страни, с цел освобождаване на международните наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Името на дипломатът, който трябва да служи като медиатор между страните в конфликта, е Владимир Лукин. Той е пристигнал в размирните региони вчера, но Москва изрази притеснение, че от началото на военните действия в Славянск връзката с него е изгубена.

Именно Лукин бе един от представителите на Москва, които участваха в неуспешните опити за примирие между сваления президент Виктор Янукович и политическата опозиция, предшествали кървавите събития на Майдана от месец февруари.

Междувременно от Кремъл за пореден път обвиниха Киев, че нарушава женевското споразумение, „обстрелвайки с бойна авиация мирни населени места”. Той нарече антитерористичната операция на Украйна „наказателна акция”, насочена срещу собствените й граждани./News.bg/