Обама и Меркел с ултиматум към Русия

Европа е готова на трета фаза от санкции срещу Москва, ако изборите в Украйна не се състоят, заяви Ангела Меркел на съвместна пресконференция с Барак Обама

Германският канцлер Ангела Меркел се срещна с американския президент в Белия дом, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

"25 май е извънредно важен ден. Украинският народ има право на самоопределение. Ако обаче изборите не се състоят, ще е неизбежно да има още санкции", предупреди Меркел.

На същото мнение беше и Обама, който подчерта, че ако кризата в Украйна се изостри и се създаде заплаха за произвеждане на изборите, САЩ и техните съюзници няма да имат друг избор освен да въведат по-строги санкции срещу Русия.

"Следващата стъпка ще бъдат по-широки санкции, насочени към отделни сектори", заяви американският президент.

Само преди дни САЩ и ЕС наложиха нови санкции на още високопоставени руснаци, сред които и вицепремиер.

Меркел и Обама призоваха още за незабавно освобождаване на наблюдателите на ОССЕ, които все още са задържани от проруските сепаратисти в Украйна. Затова двамата лидери настояха Москва да окаже влияние на проруските групировки в Украйна да прекратят съпротивата си.

Това е първата среща между тях, след като миналата година гръмнаха разкритията, че американското разузнаване е подслушвало Меркел. Темата за Украйна обаче доминира в преговорите.

Покрай посещението на Меркел в двустранните отношения днес отново възникна напрежение. Германски депутати се обидиха от изказване на американския сенатор Джон Маккейн по адрес на Меркел, което бе възприето като злобна нападка. Бившият кандидат за президент на САЩ заяви малко преди срещата й с Обама, че европейските лидери са прекалено сговорчиви с Русия. Според Маккейн европейските политици "нямат лидерски качества" и се намират "под влиянието на германския индустриален комплекс".

Тази нападка е злобна и абсурдна, заяви Карл-Георг Велман, депутат от консервативната партия на Меркел, в коментар, публикуван на сайта на "Шпигел".

28-те членки на НАТО трябва да увеличат бюджетите си за отбрана, въпреки финансовите трудности, за да се справят с Москва, която ще потърси начин да постави на изпитание трансатлантическия съюз, заяви междувременно американският министър на отбраната Чък Хейгъл, цитиран от Франс прес.

В същото време Русия обяви, че свиква извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с операцията на киевските власти в Югоизточна Украйна. Тази сутрин в Славянск беше предприета мащабна антитерористична акция срещу проруските сепаратисти, при която има убити и ранени. Москва обяви операцията като наказателна.