Станишев изтрещя! Вече говори от името на цялата партия?

Тежка диагноза е да се вземеш толкова насериозно и да бъдеш заслепен от суета

Сергей Станишев съвсем загуби представа за ситуацията. Днес, пред журналисти в парламента, той си позволи да говори от името на всички, като забрави, че БСП не е лидерска партия.

Станишев се обърна с ултиматум към Георги Първанов, към Румен Петков, към други членове на БСП, обявили се против провежданата от ръководството на БСП политика.

„Призовавам ги да чуят гласа на партията, на хората – 167 конференции са излезли с ясни декларации, които никой не им е диктувал. Хората имат много здрав инстинкт. И един загубен глас за Левицата, за БСП, защото тя е основният носител на лявото в България, за Коалиция за България, това е глас в подкрепа на Борисов. Това хората го осъзнават. Затова другарски се обръщам към тях – да разберат значението на тези избори не на думи, а чрез действия и да преосмислят тази своя позиция", заяви още Станишев.

Станишев честичко се хвали, че е диалогичен и винаги готов да чуе чуждо мнение. Думите му обаче потвърждават обратното. Тежка диагноза е да се вземеш толкова насериозно и да бъдеш заслепен от суета; да водиш монолози и да поставяш условия на хора от партията, които мислят по различен начин и не са съгласни с позицията на ръководството.

„Важно е всеки да е способен да носи своята отговорност за своите действия”, подчерта лидерът на социалистите. Звучи прекрасно, но е време самият той да вникне в собствените си думи и да понесе политическата отговорност за това, че тотално съсипа партията си, накара членовете й да се чувстват виновни от факта, че подкрепят БСП.

Как би могъл да поиска подкрепа от хората, след като напълно осъзнава, че с водената от него политика, показва пълна индиферентност към проблемите им? Единственото, което прави е, да хвърля прах в очите на хората и да се надява, че никой няма да разбере що за политик е.

Ако видите Станишев на улицата, което е малко вероятно, попитайте го - кога за последно приехте обикновен член на партията в кабинета си на Позитано, за да чуете проблема му?

Управлението на БСП и ДПС достигна своя отрицателен катарзис. Казват, че като стигнеш до дъното, после следвал път нагоре. Типично по станишевски, и двете партии доказаха обратното - стигнаха дъното и упорито копаят още надолу. Време е да осъзнаят, че единственият им шанс изобщо някой някога да си спомня имената им, е да сдадат властта, тази власт, която така за захапали, че вече и на властта й писна от тях.