738 лв. такса за съдебен изпълнител при кредит от 534

Младеж, наследил дългове на починалите си родители, за които самият той не е знаел

Димитър Стоилов е изправен пред съдия-изпълнител, който ще му отнеме единственото жилище. Младежът разбрал, че дължи 2500 лева натрупани по кредит, взет от майка му и почти 2000 лева за неизплатен кредит от баща му. 

Единият от кредитите бил на стойност 700 лева, а главницата на другия - 534 лв., уточни Димитър в ефира на БНТ.  
Младежът успял да плати сумите с помощта на приятели, но когато се опитал да изтегли пари от сметките си, по които получава пенсия за починали родители, разбрал, че те са блокирани. Едната от тях дори била на минус 1832.97 лв. 
Юристът Десислав Данов от Български финансов форум го посъветва да използва възможностите на Гражданско Процесуалния кодекс - споразумение със съдия изпълнителя, по условията на което се внасят 30% от дължимата сума, а останалата се разсрочва на седем равни вноски. 
Според юриста Данов случаят на Димитър не е прецедент. Той обясни, че практика на банките е да издирват наследниците на свои клиенти в случай, че същите не са изплатили дължимите суми. 
Нямо нищо нередно според адвоката и в срока на издирване. Оказва се, че Димитър разбира за кредита на баща си две години след като е починал.

Младежът уточни също, че при кредит от 534 лв. сега само таксата за съдебния изпълнител е 738 лева.


Вижте още как банков кредит разби семейство.