Съдия-изпълнител плаши 72-годишна, Топлофикация иска пари за студени тръби

Възрастна жена на съд за над 1 900 лева, няма парно от години

Да те съдят за неплащане на услуга, която реално не ползваш от много години – абсурд, който е реалност за стотици бивши абонати на „Топлофикация Пловдив“ ЕАД. Таксата за сградна инсталация или тръбите на дружеството, които минават през стените на блоковете, влудява бившите абонати на монополиста. Хората са принудени да вадят от джоба си солени суми за нищо. Жертва на абсурдното правило става и 72-годишната Недялка Константинова. Именно битката със „законното обирджийство“ я доведе в редакцията на Plovdivutre.bg. Иронията на съдбата е, че тя е специалист по темата - завършила е топлоенергетика. „Студувам, а ме съдят за стари задължения за над 1900 лева. Няма да плащам нещо, което не ползвам“, категорична е Недялка.

По думите й събираните такси, без да се ползва каквото и да е услуга, е най-корупционният закон в България, обслужващ всички партии. „Топлофикация захранва черните партийни кутии“, твърди топлоенергетикът.

Пенсионерката от 1996 година не ползва топла вода и парно. В апартамента й са останали само две лири и радиатор. За него тя е изпратила декларация още през 2000 г., че не желае да ползва. От дружеството казват, че нейната воля на практика няма значение. „И един желаещ парно да има в блока, лирите ще работят“, отсича монополистът. Прекарва зимите при дъщеря си в Холандия. С 206 лева пенсия тя не може да си позволи скъпите консумативи в родината. „Домът на децата е с парно на газ. 7 енергийни оператора обслужват Холандия. Може да се откажете от настоящия с месец предизвестие“, разказва инженерът.

Тя се застъпва за мнението на националния омбудсман Константин Пенчев– законът за енергетиката трябва спешно да се промени. „Сключване на индивидуални договори и отчитане, таксата за сградна инсталация да изчезне, както и тези, които само гълтат пари – топлинните счетоводители“, настоява Константинова. „Не получих подкрепата от пловдивския обществен посредник Димитър Атанасов. Те ме пратиха в на вълка устата. От тяхното решение става ясно, че единствено от Топлофикация ще направят проверка по случая. Още я чакам“, коментира Недялка.

Преди седмици дружеството й изпраща съобщение, че частен съдебен-изпълнител ще започне принудително изпълнение на задълженията на 26 февруари. Искат от нея сумата от над 1900 лева, като от 2006 г. до 2009 г. тя дължи едва 197 лева. Разликата са начисления за обезщетения, лихви, деловодни такси, адвокатските хонорари и възнаграждението на частния съдебен-изпълнител.

„Как е възможно в една нормална държава, когато ме няма вкъщи да дойдат полицай, ключар и съдия-изпълнител да влязат в апартамента, да ми сменят бравата и когато се прибера в Пловдив да не мога да си вляза в жилището?“, пита се Недялка. „Да не съм наркотрафикант, че да влизат и тарашат апартамента ми без заповед на прокурор? В коя друга държава законът го позволява?“, пита се жената. Тя отказва да присъства по време на описа на съдия изпълнителя. Вместо това ще отиде в София до националния омбудсман, президента и главния прокурор. „Този законен рекет трябва да спре“, апелира пловдивчанката.

В документите на Топлофикация, които Недялка получава, ясно се вижда, че топлинната мощност, която се подава е едва до 35 %. „В закона пише, че когато топлинната мощност падне под 70 %, „Топлофикация“ е длъжна да изключи абонатната с един месец предупреждение“, допълни топлоенергетикът. През тези 6 години от дружеството се възползват, че никой не контролира мощността, а те си искат парите за сградна инсталация, става ясно от обяснението на потърпевшата.

„Построих Новотела. Бях технически директор на сградата 15 години. Имам над 30 годишен трудов стаж, а сега не знам къде са отишли осигуровките ми. Как да се оправят пенсионерите с 200 лева“, недоумява Недялка. Благодарение на това, че е оправна успява да изкопчи делото от съдия изпълнителя и наема адвокат. Сега чака решението на съда – обезпечителна заповед, която да спре принудителното изпълнение на задълженията. „Поне докато топлофикация не докаже от къде й дължа тези пари, след като от документите им не става ясно. Дори не са коректно написани“, заключи Недялка.