"Викът на шараните" срещу произвола на банките

В Пловдив готвят протест срещу банките, ЧСИ и други финансови институции

Гражданско движение ДНЕС вдига протест срещу произвола на банките, ЧСИ и други финансови институции. Недоволството ще е под наслов "Викът на шараните". Всички потърпевши се събират днес  в 18.30 часа пред сградата на БНБ –Пловдив /на главната/. 

От сдружението искат:

"Да им благодарим, че съсипаха живота ни! Да им благодарим за неравноправните клаузи и репресивни договори! Да спрем безобразията им! Да спрем новото Баташко клане с финансови инструменти.

Да принудим  ВЛАСТИМАЩИТЕ  да се обърнат с лице към  ВЛАСТДАВАЩИТЕ!”

Организацията настоява да се отмени чл. 417 и свързаните с него разпоредби от ГПК. От ДНЕС са категорични, че чрез приложението на този член се нарушава правото на защита на лицата, страни по съдебен спор, и им се отнема правото на справедлив процес. „Нашата категорична позиция е за въвеждане на обжалваемост пред съд на действията и бездействията на съдебните изпълнители, включително на оценката на имуществото, което се изкарва на публична продан.

Предвид многото случаи на драстично нарушаване на правата на длъжниците в изпълнителното производство и липсата на ефективен контрол от страна на Камарата на частните съдебни изпълнители и Инспектората към Министерство на правосъдието, категорично настояваме да се създаде изцяло независим от Камарата на частните съдебни изпълнители орган, който да разглежда дисциплинарните производства срещу частните съдебни изпълнители.

Настояваме за промяна на Тарифата към закона за частните съдебни изпълнители.

Категорично настояваме да бъде наложен мораториум на изпълнителните дела, образувани от банките по реда на чл. 417, т. 2 от ГПК”, съобщиха още от ДНЕС.