Съдия-изпълнител за пациент без осигуровка

Най-доброто от печата

02-08-2013, 06:45

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Над 1,2 млн. души у нас не плащат вноските си здраве

Болниците да търсят дълговете си от здравно неосигурените пациенти със съдия-изпълнител. Такова предложение за законова промяна ще бъде изготвено до септември, съобщи вчера здравният министър д-р Таня Андреева. Мярката цели да накара пациентите, които имат възможност да си плащат здравните осигуровки, но не го правят, да започнат да покриват своето лечение, което е извън спешните случаи. В момента много лечебници поемат лечението на здравно неосигурени пациенти на свой гръб. Според Таня Андреева тази практика може да бъде пресечена единствено с промени в Закона за здравното осигуряване.

Над 1,2 млн. души у нас не плащат здравните си осигуровки по последни данни на НАП. Според здравната министърка това е огромен ресурс. „Има девет групи пациенти, за които плаща Министерството на здравеопазването. То

плаща и за здравно неосигурените родилки

Има обаче и хора, които работят, има и такива, които управляват частни фирми. Те могат да си платят осигуровките, но не го правят. Причините да не го правят не са ясни, дали са недоволни от системата или нещо друго, всеки си има своите мотиви. Въпросът е някой да плати. И тези хора трябва да изберат - дали всеки месец по малко, между 16 и 20 лева, колкото един апарат за кръвно, или накрая да плащат хиляди левове след престой в болница", коментира Таня Андреева. Тя припомни, че след актуализацията на бюджета се очаква здравното ведомство да получи около 5 млн. лв. След като се направи анализ на неразплатените сметки от страна на министерството, ще се реши за какво да бъде похарчена допълнителната сума.

Андреева се надява президентът да не наложи вето на прекрояването на бюджета, защото здравеопазването имало нужди от много финанси. „В изключително лошо състояние са психиатричните клиники, те са забравени от Бога

Нужни са допълнителни финанси и за спешните центрове. Те даже няма да стигнат тези средства”, добави министър Андреева.

Здравният министър беше вчера на посещение в Клиниката по неонатология в столичната АГ болница „Майчин дом". Тя съобщи, че в лечебницата не е правен ремонт от повече от 25 години, което е извън европейските стандарти за условията, в които се отглеждат недоносени рискови новородени.