Определени са още два обекта за 350 бежанци

В най-скоро време ще можем да кажем, че сме овладели ситуацията – заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев

Министър Цветлин Йовчев оповести, че Министерският съвет е взел решение за осигуряване на още два обекта с общо 350 места, където ще могат да се настаняват бежанци. Това ще позволи да решим първоначалния проблем, като продължаваме активно да работим за осигуряване и на други такива места – добави той. Министърът припомни и направеното дотук в посока на готовността на страната ни за приемането на потока от бежанци, който не намалява. В Елхово и Хасково функционират тактическите щабове, като този в Хасково има за цел да осигури настаняването на бежанците. Проведени са заседания на двата щаба, създадени са планове с конкретни разчети за организацията на работа. Имаме готовност при възникване на ситуация да приемем по-голям брой бежанци”, бе категоричен министърът.
В рамките на Национален план за противодействие на тероризма са създадени са критерии за анализ на хора, които могат да принадлежат към терористични организации. 
Същевременно Министерството на здравеопазването е направило разчети за осигуряване на лекарства за бежанците. Създадена е организация, сформирани са лекарски екипи, които да осигурят прегледи на идващите бежанци. Има готовност ВМА да осигури и допълнително лекари, ако това се наложи.  
Държавната агенция за бежанците работи за осигуряване на преводачи. Предприети са всички необходими мерки и в много кратки срокове, ще можем да кажем, че сме овладели ситуацията, добави министър Йовчев. 
По думите му чужденците, които нелегално са преминали границата, са извършили престъпление. По закон сме длъжни да задържим тези хора. Законовият срок е 6 месеца за придобиване на статут бежанци, ние сме го свели до 3 месеца. Той не пропусна и факта, че за издръжката на 10 хиляди бежанци, са необходими повече от 10 млн. лв.
Цветлин Йовчев подчерта, че затварянето на границата е изключително крайна мярка, която в момента не се налага, но разбира се, ако се наложи, има разчети и може да се осъществи. Вътрешният министър посочи, че по време на визитата си в Брюксел в понеделник е провел срещи с еврокомисарите Кристалина Георгиева и  Сесилия Малмстрьом по въпроса за бежанците. По думите му, има договореност, че ще получим техническа помощ от Европейската служба за подкрепа в областта на убежището. Търсят се възможности за финансиране на България. Възможно е да получим и пряка финансова помощ, за да решим проблемите, пред които е изправена нашата държава. Ако се наложи, ще можем да се възползваме от европейската солидарност. 
За разрешаването на проблемите с бежанците от Сирия активно се подготвят и срещи с министерствата на вътрешните работи на Турция и Гърция, съобщиха от пресцентъра на Министерството на вътрешните работи.