Папата призова изоставените манастири да станат убежища за бежанци

Свят

11-09-2013, 09:34

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Франциск оправи този призив по време на посещение в център за подслоняване на бежанци в центъра на Рим

Папата призова стари и празни манастири и семинарии да бъдат превърнати в убежища за многобройните бежанци, които се спасяват от въоръжени конфликти или крайна мизерия в своите държави и наводняват страните от Южна Европа.

"Прескъпи вярващи, празните манастири служат на Църквата не за да бъдат превръщани в хотели и от тях да се печелят пари. Празните манастирите не са наши, те са плътта на Христос, каквато са бежанците", с тези недвусмислени и категорични думи ръководителят на Римокатолическата църква, известен вече като "папата на бедните", смъмри многобройните религиозни институции за това, че са превърнали стари и празни манастири в луксозни хотели, вместо да ги предоставят на бедстващите хора, принудени да напуснат родните си страни.

Папата оправи този призив по време на посещение в център за подслоняване на бежанци в центъра на Рим. За да покаже съпричастие с обитателите му, той дойде без ескорт и с най-обикновен автомобил и посети столовата, където се хранеха бежанците. Както е в неговия стил на общуване, той разговаря с тях не с високопарни и неразбираеми думи, а с привичния си сърдечен и простичък език, който лесно достига до сърцата на хората.