Чакаме до 10 000 бежанци от Сирия

Най-доброто от печата

03-09-2013, 06:14

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Разходите за решаване на проблема с бежанците ще са в размер на над 10 млн. лева,

Бежанците от Сирия, които може да дойдат у нас до края на годината, са между 6000 и 10 000 души, обяви вътрешният министър Цветлин Йовчев пред БНТ. По думите му това надхвърля силите ни и се нуждаем от помощ. Става дума за намиране на средства за изхранване и за места за настаняване на бегълците.
По предварителна оценка разходите за решаване на проблема с бежанците ще са в размер на над 10 млн. лева, което налага търсене на външно подпомагане, в това число и на хуманитарна помощ, уточни министърът на отбраната Ангел Найденов пред Нова тв. Той посочи, че веднага след заседанието на Съвета по сигурността към Министерския съвет е разпоредил пълен преглед на военните имоти по южната граница на страната, с които разполага министерството. Според Найденов усилията на правителството за справяне с бежанската вълна трябва да бъдат в три посоки - засилване на контрола по границите, предприемане на действия за настаняване на бежанците и търсене на помощ от международни организации.
"По отношение на контрола на границите България трябва да води интензивни преговори с Турция и Гърция относно бежанския поток", категоричен е министърът на отбраната.
Вицепремиерът Йовчев добави, че в момента Турция е пренасочила силите си към границата си със Сирия и тежестта по контрола на браздата с югоизточната ни съседка пада основно върху нашата Гранична полиция. "Не мога да кажа,че Турция насърчава бежанците, но там има проблем. Може и да нямат възможност да спрат бежанците", каза Йовчев. Според него у нас граничният контрол е добър. "Ние задържаме хората, които преминават, но после трябва да ги настаним", добави министърът.
Орешарски: Диалогът е най- приемливият път
Категорично осъждаме използването на химическо оръжие в Сирия, в резултат на което над 1400 невинни хора намериха своята гибел, се казва в изявление на премиера Пламен Орешарски, разпространено вчера.
"Извършителите на това тежко престъпление трябва да понесат своята отговорност, а международната общност е длъжна да предприеме адекватни мерки, за да предотврати повтарянето му в бъдеще - заявява още правителственият шеф. - Събитията в Сирия достигнаха критична точка, която представлява заплаха за мира и сигурността в целия Близък изток. При тези обстоятелства България счита, че Съветът за сигурност на ООН е необходимо да изпълни своите отговорности, за да се прекрати насилието и бъдат създадени условия за започване на широк политически диалог, който е най-приемливият път за намиране на трайно решение на кризата и слагане на край на страданията на сирийския народ."
Министър-председателят обещава България да следи внимателно развитието на обстановката в региона, да работи за формирането на единна европейска позиция.