Няма бежанска вълна към нас, смята Кристалина Георгиева

Според нея, обаче, при дестабилизиране на обстановката и в Ливан положението би се променило.

Засега не можем да говорим за бежанска вълна към Европа. От 2 милиона души сирийски бежанци само 45 000 са в Европа, около половината от тях са в Германия и Швеция.

Това каза еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева, в интервю за БНР.

Според нея, обаче, при дестабилизиране на обстановката и в Ливан положението би се променило. В тази връзка Европа, а и България трябва да бъдат подготвени за по-голяма вълна от бежанци. Такава възможност дават фондове, ориентирани към помощи за страните, намиращи се в непосредствена близост до огнищата на военни конфликти. Средствата са насочени към защита на границите, към приемане на бежанци, за подпомагане доброволното връщане на бежанците в тяхната страна и за тяхната интеграция.

„Но е важно да се каже, че само за спешни мерки парите са много малко. Те бяха около 13 милиона за тази година, вече са останали вероятно 2 до 3 милиона. Другите са разпределени за Гърция, за Италия и Малта”, обясни Георгиева.