Омръзна ми от СРС-та, ожали се Плевнелиев

Президентът призова прокуратурата да стиге до дъното на скандала

На мен вече ми омръзна от темата за СРС-та и бръмбари предизборно, заяви държавният глава Росен Плевнелиев в коментар за публикуваните записи на разговори между бившия премиер Борисов, прокурорът Николай Кокинов и Мирослав Найденов.

"Като президент подкрепям усилията на институциите, трябва да се стигне до край. Не може повече да заливаме българските граждани със скандали, бръмбари и СРС-та", категоричен бе той.

"Аз съм човек, който вярва в институциите и в тяхната компетентност – служебното правителство е развързало ръцете на прокуратурата и на всички останали компетентни органи. Очаквам бързи и адекватни действия, и очаквам този път наистина да се стигне до край", повтори Плевнелиев.

Държавният глава смята, че сроковете, които си е поставила прокуратурата, са приемливи.

Той е убеден, че държавното обвинение е действало бързо и адекватно до този момент. Очаква се пресконференция на прокуратурата в понеделник, съобщи президентът.

"От една страна е важно да се види автентичността на записите, от друга гледна точна обаче трябва да се погледне и по-надълбоко, има ли предпоставки за престъпление, и ако има такива – да се стигне до края", настоя Росен Плевнелиев.

Попитан дали се притеснява, че могат да излязат записи, в които и той е участник, държавният глава каза, че милиони български граждани говорят в момента кой кого и защо е подслушвал или може да подслушва.

"Бизнесмените се притесняват, че ги подслушват. Обикновените хора отиват в заведение и слагат телефоните настрани. Всеки в тази държава започва наистина истински да се притеснява от това кой какво и защо прави с тези прословути СРС-та. Стига вече. Не е нормална тази ситуация и не е нормална тя винаги да се случва преди избори", настоя президентът.

Той обяви, че ще очаква ангажименти на следващите депутати от 42-ото Народно събрание, с които веднъж завинаги да се приключи с предпоставките за незаконно подслушване.

"За мен е важен гласът на народа. Преди един месец правителството подаде оставка. Даваме ли си сметка защо. Имахме парламентарна криза, политическа криза и продължаваме да сме в нея. Защо?", каза държавният глава и призовава всички да се отнесат сериозно към българския избирател.