Миро с микрофон записал Борисов и Кокинов в Банкя

Само той е през цялото време на разговора, другите влизат и излизат, а и неговият глас се чува най-добре

По всяка вероятност бившият земеделски министър Мирослав Найденов е автор на записите на разговорите мужду него, бившия премиер Бойко Борисов и градския прокурор на София Николай Кокинов.

Експерти по звукозапис смятат, че именно Найденов е автор на лентата, плъзнана сутринта из медиите, защото само той е присъствал през цялото време на записа, докато другите двама влизат и излизат. В подкрепа на твърдението им е и факта, че гласът на изключения вече от ГЕРБ Мирослав Найденов се чува най-добре.

В разговорите се чува и туптене, подобно на сърцебиене, когато говори именно Мирослав Найденов. Експертите твърдят, че записът е бил осъществен чрез микрофон, залепен с тиксо за тялото му .

Засега е ясно, че разговорът между тримата е проведен на 15 април сутринта в къщата на бившия премиер в Банкя. Записите са с обща продължителност час и половина.

На тях се говори за това как да се повлияе върху разследването срещу Мирослав Найденов. Николай Кокинов на няколко пъти се жалва от образуваното срещу него дисциплинарно производство и се определя като репресиран. Споделя и амбициите си да стане апелативен прокурор.

Все още няма потвърждение за автентичността на записите, прокуратурата обаче образува проверка по случая.

Междувременно бившият премиер Бойко Борисов не отрече вероятността разговорът да е истински и се възмути, че може да го подслушват в дома му в Банкя.

Аудиофайловете не са резултат от законни СРС-та във връзка с разследване, казаха от прокуратурата. И от МВР потвърдиха, че по отношение на Борисов, Найденов и Кокинов не са заявявани и не са прилагани специални разузнавателни средства, и поискаха обвинението да им възложи проверка за източника на записите.

Експремиерът видя в поредния епизод от СРС-скандала сценарий на опонентите му да дестабилизират държавата и да бъде отстранен Цветан Цветанов.

"Да сте ме видели с папки, с флашки да ги разнасям по прокурорите... Ако е вярно, че Цветанов е подслушал може би е подслушал и някой от тях, що ние не ги яздим и не ги подслушваме, а те ни яздят всеки ден по най-безобразния начин", коментира Бойко Борисов. И добави: "Просто МВР се използва само за мюре, има много по-мощни паралелни структури, които работят, за да влошат и бизнес климата и всичко, което се случва в България".

Бойко Борисов допусна, че тези паралелни структури може да разполагат с коли-близнаци с тези на МВР, които да се управляват от бивши служители на ведомството.

"Това, в което съм убеден - откакто не съм премиер си живея в Банкя - което означава, че наглостта им стига да ме подслушват в дома ми, че Станишев и шайката, която работи за него, защото той носи сигналите - нищо старо не е забравил и нищо ново не е научил", добави още Борисов.