"Модерна България" с 9 мерки срещу монополите

От движението се ангажираха, че няма да оставят монополите на мира

С девет будилника, които зазвъняха едновременно, кандидатите на Гражданска листа "Модерна България" символично показаха събуждането на гражданите, които не искат вече да се крепостници на монополите.

Петър Кичашки заяви, че "Модерна България" ще бъде като парен чук за монополите - ще работи в парламента за отнемане на всички привилегии на ЕРП-та, топлофикация и ВиК и за ефикасна защита на потребителите.

"Изборите идват и си отиват, но сметките за ток, парно и вода непрекъснато растат. Партиите забравиха защо хората излязоха на улицата и искат отново да се възпроизведат в парламента, защото всички те участват в големия грабеж в енергетиката.

Поемаме категоричен ангажимент, че няма да оставим монополите на мира. Чрез тях, чрез 200 милиона за партийни субсидии и по 100 милиона годишно за подслушаване ни държат в матрицата на прехода. Трябва да сменим системата", заяви Кичашки, който участва с номер 9 в бюлетина. 

Той представи 9 конкретни мерки срещу монополите:

1. ГРАЖДАНСКИ БОРД за контрол върху работата на ДКЕВР с членове, излъчени от потребителски организации и инициативни комитети. Тяхната представителност да бъде доказана с подписка от най-малко 10 000 потребители. Това е реалното решение, а не исканията за някакви граждански квоти в състава на ДКЕВР, каквито европейското законодателство не позволява.

Трябва да има редица правомощия по достъп до информация и ГРАЖДАНСКО ВЕТО върху решенията на ДКЕВР за увеличаване цени на тока, парното и водата или за одобряване резултати от проверките на контролираните дружества.

2. ДКЕВР да се избира от Народното събрание. С подписка от поне 50 хиляди потребители, внесена в парламента, да може да се иска ПРЕДСРОЧНО ОТЗОВАВАНЕ на състава на ДКЕВР, за да имат гражданите "оръжие" при груби нарушения на потребителските права и съмнения за обслужване на интересите на монополите.

3. ОТНЕМАНЕ на всички законови ПРИВИЛЕГИИ НА МОНОПОЛИТЕ - плащането за "сградна инсталация" на топлофикациите, необоснованите такси, които събират ЕРП-та и пр.

4. ИНДИВИДУАЛНИ ДОГОВОРИ с топлофикациите, индивидуален уред за измерване на реално изразходваната топлоенергия и ежемесечно отчитане.

5. ЖАЛБАТА НА ПОТРЕБИТЕЛ срещу начислена сметка ДА СПИРА ИЗПЪЛНЕНИЕТО, за да не текат лихви докато не се реши спора.

6. ОПРЕДЕЛЯНЕТО НА ЦЕНИ да става след ПУБЛИЧНА СЪГЛАСУВАТЕЛНА ПРОЦЕДУРА въз основа на съдържателна икономическа информация.

7. НЕЗАБАВЕН ОДИТ за установяване на реалните параметри на загубите от кражби на ел. енергия и за чия сметка се начисляват.

8. РЕСТРИКТИВНО ОПРЕДЕЛЯНЕ на обстоятелствата, които съставляват търговска, служебна или професионална тайна, за не може ДКЕВР да прикрива действията си от обществото. РАЗКРИВАНЕ на съдържанието на дългосрочните ДОГОВОРИ за изкупуване на електрическа енергия на високи цени.

9. СТИМУЛИ ЗА ДОМАКИНСТВАТА И БИЗНЕСА, които искат енергийна независимост от монополите.

Каузата на Гражданска листа "Модерна България" е въвеждането на ефикасен граждански контрол върху политици, закони и монополи. Затова от непартийното движение вече втори месец организират подписка за референдум за въвеждане на механизъм за отзоваване на депутати, общински съветници и кметове и за право на жалба пред КС срещу закони, които нарушават гражданските права.

Повече от 150 хиляди граждани са подкрепиха инициативата.