"Модерна България" вади номадите от парламента

Предлагаме и Закон за лобизма, посочи Румен Кривицки

Ако се въведе механизъм за отзоваване на народни представители, това ще пресече политическото номадство. Преминаването на хора от една партия в друга е подмяна на вота. Това обави водачът на гражданската листа на движение „Модерна България” в Пловдив област – Румен Кривицки. По думите му това явление е престъпление спрямо избирателите. Тези хора се вмъкват на места, откъдето няма как да бъдат изгонени. За някои от тях после излизат скандални факти, но се разминават с обвиненията благодарение на имунитета си.

Кривицки изтъкна, че „Модерна България” не стартира обичайна кампания - първо, защото е гражданско, непартийно движение. И второ, защото няма смисъл нещо да се открива два пъти. Нашата кампания  започна още през юни миналата година, когато пуснахме подписката за референдум с искане за въвеждане на процедури за отзоваване на всички политици на избираеми длъжности, посочи още кандидат-депутатът.

„Модерна България” не залага на стандартна кампания, с дебати и експертно говорене. За нас е по-важен контактът с гражданите и събирането на подписи, за да могат българите да получат власт над тези, които в момента ги лъжат и извън изборите. По ирония на съдбата подписката ще бъде внесена на 11 май - ден преди вота. Събитията ни заварват на терен и затова няма подготвени мероприятия за старта на кампанията. Самата подписка става основа на нашата кампания, посочи Кривицки.

Ще продължим да събираме подписи във всички 101 населени места на пловдивска област. На открито ще бъдат разположени пунктове, представляващи маси за гладене, брандирани със знака и девиза на кампанията: Излез от матрицата: Да сменим системата! Гласувай с №9! Освен това има и мобилни екипи, които обикалят, за да улеснят гражданите. Политиците няма сами да отрежат клона, на който седят. Затова трябва ние да го направим. Това ще ни гарантира по-стабилна икономическа и политическа ситуация. А не както сега, в края на всеки мандат хората да излизат по улиците, посочиха кандидатите на движението Борис Николов и Десислава Иванова.

Те заявиха, че към момента са събрани над 367 000 подписа. Тоест премината е бариерата от 200 хиляди души и рефендум със сигурност ще има. „Модерна България” обаче се цели в събирането на 500 хиляди подписа, защото тогава парламентът ще бъде длъжен да приеме Закон за отзоваването. Зад това предложение стои не само гражданското движение, но и Институтът за модерна политика, който с помощта на своите експерти ще изготви и конкретното предложение за новия закон. Това е практика в редица европейски държави, както и в САЩ.

По думите на Николов подписката се подкрепя и от политици - бивши депутати, както и кандидати за следващия парламент. Петя Раева се включи в кампанията. Общински съветнци и други представители на местната власт - също. Сред тях и представители на Кауза Пловдив.

Освен това от Модерна България се застъпват и за приемането на Закон за лобизма. Тази норма ще сложи край на държавните субсидии за политическите сили. Освен това така ще се спомогне за по-независими власти.

Запитани защо са избрали маси за гладене от „Модерна България” посочиха, че това е символ на добра идея, на нещо познато във всеки дом. Тази маса се радва на широка популярност и в същото време е място, където се върши работа.