Модерна България: Управление под граждански контрол

Мисия Варна

17-04-2013, 13:52

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

В листите няма хора, заемали държавни или обществени постове, за които са останали съмнения за корупция, злоупотреби и разхищения.

Проф. д.ик.н. Владимир Чуков води варненската гражданска листа "Модерна България". Мисията на едноименното непартийното движение е смяна на олигархичната система с управление под граждански контрол и справедлива икономика.

Кандидатите в гражданската листа в цялата страна не са номинирани на партийни събрания, а са предложени от организации, сдружения и читалища, местни инициативни комитети, чрез подписка от избиратели или с фейсбук-петиция. 240 изтъкнати университетски преподаватели и експерти, юристи, лекари, икономисти, ръководители на неправителствени организации, общественици, студенти и организатори на протестите от различни градове са издигнати от повече 60 граждански организации и инициативни комитети. 

Обединени са около Гражданския манифест за смяна на системата. Той бе приет от "Модерна България" на 24 юни 2012 година и предвижда 20 конкретни реформи за поставяне на политици и закони под граждански контрол. Мотото е "Излез от матрицата. Да сменим системата!".

Водачът на варненската листа професор Владимир Чуков е роден през 1960 г. в Атина, Гърция. Завършил е 9-та Френска езикова гимназия във София, дипломирал се е във факултета по обществени науки в Дамаския университет - Сирия. През 1993 г. е станал доктор по социология. През 1998 г. - доцент по политология в Нов български университет и Варненски свободен университет, през 2005 г. - доктор на икономическите науки, международна и национална сигурност, през 2007 година -  професор, външна политика и сигурност във ВСУ. Двадесет и две години работи като щатен и хоноруван преподавател в Бургаския свободен университет, ВСУ, Нов български университет, СУ "Св. Кл. Охридски" и Русенския университет "Ангел Кънчев". Член е на редица международни научни организации - Европейската асоциация за Близкоизточни изследвания, Майнц, Германия, Германската асоциация за Близкоизточни изследвания, Американското Дружество за централни евразийски изследвания, Харвард,  Европейския консорциум по политически науки и групата "Екстремизъм и демокрация", Антверпен, Белгия,  Международното дружество за диалог между цивилизациите, Лондон, Англия и други.

През 2010 г. е създал сдружение РЕГИОН за популяризирането на процеса на децентрализация в България. От две години е в гражданското движение "Модерна България".  Специализирал е във Великобритания, Унгария, Румъния, Черна гора, Турция, Киргистан и Йордания. 

Втори в листата е варненският адвокат Владимир Иванов. Роден във Варна през 1976г. През 2001 година е завършил  Технически Университет, специалност “Право”, а преди това е бил година във университет “НАНСИ - 2”- град Нанси, Франция, където с пълно отличие завършва курс- специалност "Право", както и университетски курс по "Бизнес и Мениджмънт" при Училище за Държавно Управление към Нов Български Университет и дружество "Европейски дом". Възпитаник е и на IV ЕГ "Фр. Ж. Кюри".  От 20 години се занимавам и с  бойни изкуства към спортен клуб "Динамик" - Варна.

Третият - Тихомир Горанов e роден във Варна през 1971 г. Магистър по право, завършил е ТУ. От 11 години е адвокат.

Сред кандидатите е и д-р Живка Василева. Завършила е Медицински университет. Работила е в Центъра за спешна медицинска помощ, в V поликлиника във Варна, както и в поликлиниката в Суворово. Член на Български лекарски съюз. В момента е медицински представител на компания с доказани позиции на фармацефтичния пазар в България.

Автомобилният състезател Тодор Славов също е във варненската листа. Роден е през 1984 година. Член на управителния съвет на "Булберт Рали Тийм". Бакалавър от Техническия университет, специалност "Транспортна техника и технологии". Основател на асоциацията на Действащите Автомобилни Състезатели. 

От понеделник гражданските кандидати, които участват в изборите под култовия номер 9 в бюлетината, ще обикалят с брандираните си лични автомобили цялата страна. Ще продължат събирането на подписката за референдум за въвеждане на механизъм за отзоваване на депутати, общински съветници и кметове и за право на жалба пред Конституционния съд срещу закони, които нарушават гражданските права. Подписката беше стартирана от Движение "Модерна България" още на 16 декември миналата година под наслов – "Да сменим системата" и вече е подкрепена от повече от 120 хиляди граждани от 22 области. "Модерна България" навлезе уверено и в предизборната битка във Фейсбук. Страницата на движението www.facebook.com/Dvizhenieto, което ще се яви на изборите под формулата Гражданска листа "Модерна България", вече има 12 387 харесвания, съобщиха от пресофиса му.