Бойко Борисов пред "24 часа": Говорителят на БСП Мерджанов подклажда реваншизъм

- Г-н Борисов, излиза, че консултациите продължават още, ще има и трети кръг.

- Консултации се правят, защото мандатът е единствен и затова считам, че е на всички партии. Не зная БСП защо считат, че преди година и 2 месеца са имали право да правят правителство, когато са били победени от ГЕРБ. Каква е разликата отпреди и сега? Те са втора политическа сила. Объркаха нещата и сега не искат.

- Но ще продължите разговорите и с БСП през новата седмица?

- Ние ще продължим разговорите. И то уточнявам, аз не говоря за това да правим коалиция с БСП.

- Разбирам, че става сума за парламентарна подкрепа. Но говорителят на БСП Атанас Мерджанов ви е упрекнал, че много се бавите.

- Това лице Мерджанов мога само да го попитам реторично с какво право, след като за 1 г. беше два пъти побеждаван на избори - за национален и за европейски парламент, той се наричаше управляваща партия или управляваща коалиция? С кое морално право, с големи букви? Нима е толкова късопаметен да не си спомня как ставаше на крака, когато влизаха Орешарски и финансовият министър Чобанов в парламента?

Нима е толкова късопаметен

и не си спомня как се целуваха с ДПС на Орлов мост? С кое право казва това за партията, която е искала предсрочни парламентарни избори от първия ден на предишния парламент? Ако тогава си беше заминал, България беше най-стабилната финансово държава в Европа, с абсолютно работещи всички еврофондове и беше една огромна строителна площадка.

- Той все пак е говорителят на БСП...

- С това си изказване той отново торпилира добрия тон,

прехвърляйки огромния си провал на управление само за 1 г. върху и тогава първата, както и сега, политическа сила.

С една дума, за 1 г. объркаха нещата така, че никой да не иска да е управляващ, защото всеки знае, че щетите от неговото управление са непоправими. И вместо да сведе глава и да се търси консенсус, той продължава да говори.

Преговорите се бавят заради тежкия погром върху държавата, който БСП, ДПС и "Атака" сътвориха. И това се отрази върху всички българи, дори във вярата им в държавата.

Шамарът на изборите не ги е отрезвил

и с тези си изказвания той подклажда партиите, които желаят реваншизъм, да го извършат. Съветвам г-н Мерджанов да се поучи от мен и председателя на БСП г-н Миков как се води толерантен тон между опоненти, търсейки консенсус и развитие. Ние не сме виновни, че ги побеждаваме на изборите и че те са толкова слаби. Това се дължи на безпринципната им дружба с ДПС и "Атака". Те нямаха морално право да управляват толкова дълго време - година и 2 месеца, докато досъсипят всичко.

- Не е фатално това забавяне, така ли?

- Напомням колко време - до 4 месеца, правеха правителство в Германия, в Белгия. Практиката е, като има сложно уравнение, всичко да се обмисли. Принципът е, че

 докато всичко не се договори, нищо не е договорено.

От Европа искат да направим стабилно правителство и влагат разбиране. Затова Джозеф Доул пристига в сряда.

 

Източник: 24 часа