Бойко Борисов: Целият УС на БНБ трябва да си отиде

Ние сме за това да се видят всички с лоши кредити в банката

Целият УС на БНБ трябва да си отиде. Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след срещата си с председателя на БСП Михаил Миков в парламента, съобщава 24 часа.
„Зимата е много тежка, а проблемите пред държавата са изключително тежки. Още утре трябва да бъдат сменени управителя и подуправителя на БНБ. Целият УС на БНБ трябва да си отиде. Те вече три месеца бездействат", подчерта Борисов.
„Ние сме за това да се видят всички с лоши кредити в банката. Банката можеше да се спаси. Можеше веднага да се налеят пари. Можеше от гаранционния фонд да се ползва само половин милиард и вече да сме забравили за случката. Това не се направи и трябва виновните да си понесат отговорността”, каза още Борисов.
Поставят ми се куп условия, за да не може да се реши едно неизвестно и аз станах изведнъж най-диалогичния, най-разбрания, най-добрия само и само да направим нещо стабилно. Ако не можем – 1 юли нови избори. Дотогава събирам колегите, решавам министри или всички дават списък с експерти и преди да влезе дневния ред на Министерски съвет в сряда, във вторник точка по точка гледаме и просто слагаме един чиновник за премиер – поредния, каза още лидерът на ГЕРБ. Искам да ви кажа, че Брюксел ще го приеме изключително подусловие и не мога да гарантирам ,че тогава фондовете ще бъдат пуснати”, обясни Борисов.
По думите му, лидерите на всички парламентарно представени партии трябва да кажат имат ли желание да се отива към избори или ще правят политическата си пропаганда в парламента. „Не приемам например г-н Кънев да каже „Аз оставам в парламента, пък не участвам в кабинета” каза Борисов. На въпрос дали би искал Корман Исмаилов в кабинета той отговори, че в този случай от Патриотичния фронт биха били против. „Самите Реформатори трябва да излъчат своето ръководство и да кажат своето мнение. Те пък са категорични, че с БСП не трябва да се говори по никакъв начин.", коментира Борисов. Михаил Миков обясни, че подкрепя предложението на Борисов за лидерска среща, тъй като ситуацията след изборите е сложна и заяви, че консултациите трябва да продължат между всички партии в последен опит да се създаде правителство.